Det är kyligt i Göteborg, men enligt SMHI:s definition är det nu vår.
Det är kyligt i Göteborg, men enligt SMHI:s definition är det nu vår.

Våren har kommit till Göteborg

Onsdagsmorgonen var kylig i Göteborg, men nu är det vår. I alla fall enligt SMHI:s meteorologiska definition.

ANNONS
|

Temperaturen i dag, onsdag, i Göteborg ligger mellan noll och tre grader under hela dagen – vintertemperaturer kan man tycka, men SMHI håller inte med.

Enligt expertmyndigheten har det nu blivit meteorologisk vår. Våren anses vara här när snittemperaturen legat över noll sju dygn i sträck. Det måste också vara efter den 15 februari och före den 31 juli.

– Har den väl kommit så tar man inte tillbaka den, även om det kommer en kall period. Har den väl kommit så är det vår enligt definitionen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Kommer variera

Om man tittar på deras årstidskartor för de senaste åren så får man gå tillbaka till 2017 för att hitta ett år då våren kom senare än 15 februari. De senaste åren har det alltså blivit vår i Göteborgsområdet den allra första dagen som det kan bli vår – enligt temperaturdefinitionen.

ANNONS

– Det säger ingenting om hur det kommer att bli efter de sju dygnen. Det kommer nog att variera en del de här dagarna framåt, säger Sofia Söderberg.

Just nu är det även vår, eller i alla fall vårtemperaturer, i Skåne och Blekinge, samt längs östkusten och på Öland och Gotland. Mellansverige och Norrland ser ut att få vänta ett tag till.

LÄS MER:Havstemperaturerna under 2022 var de varmaste som någonsin uppmätts

LÄS MER:Alpina stjärnor: "Vår sport är hotad"

LÄS MER:Turismen omformas med de norska glaciärerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS