Läkare och annan personal på medicinmottagningen kräver större resurser till Kungsbacka sjukhus. Bild: Lisa Henricson
Läkare och annan personal på medicinmottagningen kräver större resurser till Kungsbacka sjukhus. Bild: Lisa Henricson

Vårdpersonal larmar om kris i Kungsbacka

Trots att befolkningen ökat har Kungsbacka sjukhus inte fått tillräckligt med resurser, anser personal. I ett brev till sjukhuschefen vittnar de om tuffa arbetsvillkor och risk att mottagningar måste läggas ned.

ANNONS
|

Skrivelsen till sjukhuschefen i Halland, är undertecknad av anonyma läkare, sjuksköterskor och övrig personal på medicinmottagningen i Kungsbacka. De beskriver flera faktorer som slår hårt mot verksamheten, främst handlar det om att mottagningen är underbemannad då allt fler patienter söker specialistvård, vilket Kungsbacka-Posten var först att skriva om. Läkarna hinner inte med och, enligt brevet, har många har därför valt att lämna sjukhuset.

– Man har handlat upp ett antal besök som motsvarar behovet på 90-talet så läkarna får omöjliga uppdrag, säger en av läkarna på medicinmottagningen, som vill vara anonym.

Personalen skriver att situationen innebär att patienter skickas till andra landsting för att få vård och att sjukhuset tvingats anlita hyrläkare, vilket betyder betydligt högre kostnader än att anställa fler fasta läkare.

ANNONS

De påpekar också att chefer i Kungsbacka påtalat problemen under flera år, men inte fått gehör. Nu har det gått så långt att personalen befarar att gastroenterologi-, kardiologi- och allergologimottagningarna, kan försvinna helt från närsjukhuset.

Läkaren som GP talat med är också kritisk till att Kungsbacka sjukhus ingår i samma organisation som de stora akutsjukhusen i Varberg och Halmstad, dit största delen av resurserna går.

– Man vill gärna ha Kungsbackas skatteintäkter, men förser inte invånarna med den medicinska specialistsjukvård de har rätt till.

I brevet föreslås istället att närsjukhuset ska bli en självständig enhet, med en egen chef som driver och utvecklar verksamheten.

Sjukhuschefen Martin Engström betonar att sjukvården i Halland generellt håller hög kvalitet, har hög tillgänglighet och att invånarna är nöjda. När det gäller kritiken kring resursfördelningen hänvisar han till att mottagningarna i Kungsbacka inte ska tillgodose all vård kommuninvånarna behöver utan att verksamheten är en del av Hallands sjukhus.

– Vår strävan är att erbjuda så mycket vård som möjligt så nära patienterna som möjligt, men det är svåra avvägningar som vi gör hela tiden.

Martin Engström håller inte heller med om att ledningen inte lyssnat på synpunkterna som framförts tidigare.

ANNONS

– Jag upplever att vi har en bra dialog. Sedan innebär inte det att man alltid får det man önskat sig. Men vi tar absolut till oss av det här och jag har diskuterat med cheferna vilka justeringar vi kan göra och vi kommer också att följa upp det.


En av dem som stöder kravet om större satsningar på Kungsbacka sjukhus är KD-politikern Benny Strandberg. Efter valet har han fått en plats i regionfullmäktige i Halland och kommer nu att driva frågan där.

– Jag kommer att jobba för att närsjukhuset ska få resurser anpassat efter kommunens storlek, säger han.

Benny Strandberg har en gedigen bakgrund inom sjukvårdspolitiken, bland annat från Västra Götalandsregionen och som ordförande för Frölunda specialistsjukhus och Kungälvs sjukhus.

– Vis av erfarenhet anar jag att det finns en nord-sydkonflikt. För mig är det viktigaste att behoven tillgodoses. Jag är inte främmande för att titta på förslag att göra Kungsbacka sjukhus till eget specialistsjukhus, men det är ingen fråga KD driver i första hand. Däremot behövs någon form av åtgärd för att möta personalens upplevda situation.

Fakta: Hallands sjukhus

  1. Består av sjukhusen i Kungsbacka, Halmstad och Varberg och drivs av Region Halland.
  2. På sjukhuset görs varje år drygt 280 000 läkarbesök.
  3. Sjukhuset har cirka 3 800 medarbetare.
  4. Antalet vårdplatser är cirka 530.
  5. Omsättningen är cirka 4 miljarder kronor.
  6. På Hallands sjukhus Kungsbacka finns specialister inom medicin, kirurgi, urologi, ortopedi, gynekologi, öron-, näs och hals, ögon, barn med flera.
  7. Därutöver finns en vårdavdelning för palliativ vård, geriatrisk rehabilitering och postoperativ vård. Sjukhuset har även röntgen- och operationsavdelning.

Källa: Region Halland

ANNONS