Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åtal kan vänta efter att en 7-årig pojke var nära att drunkna på Vattenpalatset. OBS: Arkivbild.  Bild: Nils Petter Nilsson
Åtal kan vänta efter att en 7-årig pojke var nära att drunkna på Vattenpalatset. OBS: Arkivbild. Bild: Nils Petter Nilsson

Vårdnadshavare misstänkta för brott efter drunkningsolycka

Tidigare i vår var en minderårig pojke med om en drunkningsolycka på Vattenpalatset i Lerum. Nu misstänks en av vårdnadshavarna för brott i samband med olyckan.
– Utredningen pågår, och vissa utredningsåtgärder kvarstår, men jag vill inte gå in exakt på vilka det är, säger åklagare Andreas Ekenberg.

Den 11:e april larmades räddningstjänsten om att en minderårig pojke hade råkat ut för en drunkningsolycka vid Vattenplatset i Lerum. Ambulans kallades dit och pojken fördes till sjukhus. Nu, ungefär två månader senare, misstänks en av vårdnadshavarna för brott, något som Lerums Tidning var först att rapportera om.

LÄS MER: Tillståndet allvarligt för pojke efter drunkningslarm i Lerum

Åklagaren Andreas Ekengren leder förundersökningen, och berättar att misstanken handlar om grovt vållande till kroppsskada, alternativt framkallande av fara för annan.

– Brottsmisstanken handlar helt enkelt om ouppmärksamhet och att vårdnadshavaren har brustit i sin tillsyn av barnet, säger Andreas Ekengren och fortsätter:

– Att det bedöms som grovt beror på att det behövs en större uppmärksamhet när man befinner sig i en simhall.

Enligt Andreas Ekengren består bakgrunden till brottsmisstanken av uppgifter man har fått genom vittnesförhör.

I dag ska pojken ha återhämtat sig från olyckan.

– Som jag har förstått det har han återhämtat sig på ett bra sätt, men jag kan inte kommentera i detalj hur pojkens hälsoläge är idag, säger Andreas Ekengren.

Utredning pågår

I dagsläget kan inte Andreas Ekengren lämna besked kring huruvida åtal kommer att väckas mot vårdnadshavaren eller inte.

– Utredningen pågår, och vissa utredningsåtgärder kvarstår, men jag vill inte gå in exakt på vilka det är. Först efter att vi har genomfört dem kommer jag göra en helhetsbedömning av ärendet och se om vi ska gå vidare med det eller inte, säger Andreas Ekenberg.

Vad gäller vårdnadshavaren nekar hen till brott.

GP har utan framgång försökt nå Vattenpalatset i Lerum för en kommentar i ärendet. De har inte heller velat lämnat några kommenterar till Lerums Tidning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.