Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vårddirektörens oro: Tredje coronavågen kan bli den högsta hittills

Sjukhusen i Göteborg tar nu emot allt fler patienter med covid-19.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström befarar att virusmutationer ligger bakom ökningen. Hon är nu orolig för en tredje våg – som skulle kunna bli den högsta hittills.
– Om det vill sig illa kan det bli så, säger hon.

Regeringen tar till nya åtgärder på grund av oron för en tredje coronavåg. Samtidigt ser Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, att smittan börjar påverka sjukvården allt mer igen.

– Det finns en oro att någonting håller på att hända i Göteborgsområdet, säger hon.

LÄS MER: Coronakartan pekar ut Göteborgsområdet – smittoläget försämrat

På andra sjukhus i regionen minskar antalet covid-19-patienter, medan Sahlgrenska universitetssjukhuset märker av ett ökat tryck.

Ann Söderström tror att en av förklaringarna kan vara den brittiska varianten av viruset, som fått ökad spridning i Västra Götaland.

– Vi har mer av den brittiska mutationen i de proverna som går från Göteborgsregionen.

LÄS MER: Trots skolstängning efter sportlovet – Tegnell ser inget fel med resandet

Vaccinationen gör skillnad

Samtidigt har allt fler västsvenskar och göteborgare blivit vaccinerade.

Kan det inte hjälpa till att dämpa en eventuell tredje uppgång?

– Jo, och det gör det ju just nu på Säbo (särskilda boenden för äldre, reds anm.). Men vi har i princip inte alls vaccinerat i arbetsför ålder, förutom dem som jobbar inom kommunal vård och omsorg och några på sjukhus. De som driver smittspridningen är ju just nu mellan 20 och 60 år, och där är de flesta helt ovaccinerade.

Men till sjukhusen kommer väl alltjämt flest äldre, som blir svårt sjuka?

– Ja, och då är det ju så att det i princip bara är de på Säbo som är fullvaccinerade. Vi har ju inte börjat med äldre som bor hemma utan hemtjänst, och det finns också många äldre med kroniska sjukdomar, som inte kommit med i fas 1 utan ligger i fas 2.

LÄS MER: Vaccineffekt: Smittan på äldreboenden minskar

Vaccin i fas 2 kan hjälpa vården

Till riskgrupperna i fas 2 har regionen alltså inte kommit än. Samtidigt kan just vaccinationen i den gruppen göra stor skillnad för sjukvården.

– Man kan säga att när vi har vaccinerat våra riskgrupper är faran över för den stora vågen.

Hon utvecklar:

– Egentligen handlar det om att få tillräckligt stor del av äldre och andra medicinska riskgrupper vaccinerade. Det är det som gör att vi kommer att se färre på sjukhusen.

När tror du att det kommer bli i tid?

– Det beror ju alldeles på hur mycket vaccin vi får. Sedan är det så att det i många länder gått ner även om man haft en tredje våg. Varken topparna eller dalarna varar för evigt med det här viruset.

LÄS MER: Forskare: Astras vaccin ger inte tillräckligt skydd mot sydafrikanska mutationen

Oro inför eventuell tredje våg

På onsdagen vårdades 173 patienter med covid-19 på Sahlgrenska och knappt det dubbla i regionen.

När den andra vågen nådde sin topp, i början av januari, vårdades 552 covid-19-patienter på sjukhus i Västra Götaland, varav 255 på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kan vi nå de nivåerna igen, tror du?

– Ja. Tyvärr. När vi spanar lite på andra länder i Europa finns det de som har haft en tredjevåg som är högre än andravågen också, samtidigt som det finns de som inte ens haft en tredje våg.

LÄS MER: Sydafrikansk mutation finns i Västsverige – oklart hur spridd den är

Kan det bli ännu värre än i december–januari, om det vill sig illa?

– Om det vill sig illa kan det bli så. Det är ingen som vet, helt enkelt. Men det finns en oro över att det börjar gå upp igen och hur hög den eventuella tredje toppen blir kan man inte säga.

Ann Söderström tror på en fortsatt ökning på sjukhusen, på kort sikt. Hur det ser ut om någon vecka är svårt att förutspå.

– Men det är därför det är så viktigt: Om man nu ska ha och ta till mer restriktioner, så är det i precis det här läget man ska göra det, innan vi ser den här tydliga ökningen. Det är nu vi har chans att bromsa.

LÄS MER: Alla serveringsställen tvingas stänga senast 20.30

LÄS MER: Distansundervisningen på högstadiet förlängs inte i Västra Götaland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.