Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En tidigare anställd vid Sahlgrenska ska ha filmat döda kroppar under obduktion och lagt ut på Snapchat.  Bild: Olof Ohlsson
En tidigare anställd vid Sahlgrenska ska ha filmat döda kroppar under obduktion och lagt ut på Snapchat. Bild: Olof Ohlsson

Vårdanställd ska ha filmat obduktioner – spreds på Snapchat

En tidigare anställd vid Sahlgrenska ska ha filmat döda kroppar under obduktion och lagt ut på Snapchat. Bland annat rör det sig om en film med ”makabra innehåll som visar på öppen kropp och skalle”.
– Det har tyvärr varit en person med dåligt omdöme som inte följt regelverket, säger Peter Gjertsson på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Filmerna ska ha visat döda kroppar och vid ett tillfälle även en öppen skalle, enligt anmälan till IVO.

Fotograferingen och publiceringen av materialet ska ha skett vid upprepade tillfällen under sommaren, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Enligt anmälan är det en kollega till den nu avstängda medarbetaren som berättade om det inträffade för cheferna.

– Vi har fått muntliga rapporter om att det ska ha tagits bilder under en obduktion. Vi har inget bildbevis för detta. Däremot har vi bildbevis på man tagit bilder och film på preparat från patienter, alltså sånt som man undersöker av olika slag, säger Peter Gjertsson, områdeschef på område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Kroppsdelar alltså?

– Det kan vara celler, prover som man har tagit och det kan vara någon kroppsdel som man har amputerat.

Peter Gjertsson, områdeschef på område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhus. Bild: Bodil Bergqvist
Peter Gjertsson, områdeschef på område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhus. Bild: Bodil Bergqvist

Avskedades direkt

Medarbetarens chefer fick information om det inträffade i början av september och stängde sedan av personen från arbetet dagen efter att det uppdagats. Medarbetaren är utbildad inom området och är nu avskedad.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen. Det är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet och vi har ett väldigt tydligt regelverk om att man inte får fotografera i sjukhuset utan tillstånd från verksamhetschefen. Sedan menar vi också att det var ett oerhört dåligt att publicera något sånt här, säger Peter Gjertsson.

Skulle det kunna bli aktuellt med en polisanmälan?

– Vi har gjort en anmälan till IVO. Någon annan anmälan har inte varit aktuell i dagsläget.

Peter Gjertsson understryker att Sahlgrenska har ett mycket tydligt regelverk kring fotografering och sekretess.

– Sekretesslagstiftningen ingår ju i utbildningen till legitimationsyrket. Alla anställda informeras ju kring sånt här. Vi tycker vi har ett tydlig regelverk och att alla informerats tydligt, säger han.

– Det har tyvärr varit en person med dåligt omdöme som inte följt regelverket. Det är beklagligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.