Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Våldtog barn hundratals gånger - döms

Under drygt tio års tid ska den västsvenske mannen i 60-årsåldern ha våldtagit den unga flickan flera hundra gånger. Och under den här tiden utnyttjades ytterligare två flickor av mannen, enligt åklagarens misstankar. Han åtalades för grova barnvåldtäkter och nu döms han till fängelse i nio år.

I slutet av april åtalades en man i 60-årsåldern för hundratals grova barnvåldtäkter.
– Brotten har pågått under flera års tid och vid ett stort antal tillfällen, berättade då kammaråklagare Carina Gustafsson.

Det rör sig om tre unga flickor som mannen ska ha utnyttjat sexuellt under flera år. Ett av offren våldtogs, enligt åklagaren, totalt omkring 500 gånger under drygt tio år.
Brotten har begåtts på en ort i Skaraborg och även på andra platser i landet. Åklagaren har inte velat gå in på offrens exakta åldrar eller vilken relation de har till den åtalade mannen.

"Hänsynslöshet och råhet"

Åklagaren anser att "brotten bör bedömas som grova med hänsyn till barnets låga ålder och att NN visat särskild hänsynslöshet och råhet".  

Som bevisning finns flera vittnen som bland annat kunnat vittna om mannens "sexuella intresse för barn" enligt stämningsansökan. Det har även hörts vittnen som kunnat berätta hur flickorna påverkats av det hela. Det ska också finnas en chattkonversation mellan en av flickorna och den åtalade mannen.

Tidigare dömd för övergrepp - mot egna dottern

Enligt P4 Skaraborg ska mannen tidigare ha dömts för sexbrott mot barn - då var offret hans dotter och övergreppen pågick under fyra år när dottern var i lågstadieåldern. Enligt P4 Skaraborg dömdes mannen till ett års fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig.

Åklagaren yrkade på att mannen döms till fängelse i 14 år. Men nu döms han till fängelse i nio år.

Erkänt några av brotten

Mannen har i förhör nekat till brott men under rättegången erkände han tre fall av övergrepp av sexuell natur mot två av målsägandena. Men tingsrätten anser att mannen gjort sig skyldig till de påstådda brotten och dömer honom för upprepade våldtäkter mot barn, grovt brott, gentemot alla tre flickor.

Tingsrätten skriver att målsägandena framstått som trovärdiga och att deras berättelser är tillförlitliga. Deras bedömning ligger därför till grund för domen. Han ska även betala skadestånd till målsägandena på totalt 990 000 kronor.

Mannen döms för både barnvåldtäkt, "okänt antal gånger", skriver tingsrätten, och tio fall av sexuellt ofredande. 

Tingsrätten skriver att det rör sig om mycket allvarlig brottslighet "då det rör sig om övergrepp mot små barn utan möjlighet att freda sig".

GP har varit i kontakt med mannens advokat. Han har inte gått igenom domen och heller inte pratat med sin klient och kan därför inte kommentera den i nuläget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.