Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Branden började på onsdagskvällen i Skövde.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våldsamma bränder i Västsverige i natt

Det brinner kraftigt i tre lägenhetshus i Skövde och ett hundratal personer har evakuerats.
– Jag fick panik. Jag var så rädd för mitt barns skull, säger en kvinna GP har pratat med som flydde lågorna i pyjamas.
Även i Vänersborg brinner ett lägenhetshus och en person har fått föras till sjukhus. Utanför Varberg har man evakuerat djur från en brinnande gård.

Strax innan klockan elva kom larmet till polis och räddningstjänst om att det slog ut öppna lågor ur en lägenhet i Skövde. Enligt polisen är det oklart hur branden började.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi är på platsen och jag kan säga att man evakuerar byggnaden, som har ett par trappuppgångar i sig, sa Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

En timme senare kunde inre befäl vid Östra Skaraborgs räddningstjänst bekräfta att man också evakuerar närliggande byggnader.

– Branden sitter i takkonstruktionen och sprider sig nu mellan byggnaderna. Så vi har fått evakuera de byggnader som har fattat eld eller som är i farozonen, säger Peter Knutsson, inre befäl vid Östra Skaraborgs räddningstjänst.

Enligt Skövde Nyheter har kommunen nu kopplat in en krisgrupp för de som behöver det. Två förskolor får hålla stängt på grund av röklukt.

Evakueras till skola

Inledningsvis hade man fyra enheter på platsen som bekämpade elden. Därefter anslöt ytterligare två, vilket innebär att cirka 40 brandmän är på plats.

Polisen öppnade upp en närliggande skola för att kunna husera de människor som evakuerats. De fick sedan komma till ett hotell. Hur många det är som fått lämna sina hem är oklart. Enligt polisen så ska det bo mellan 50 till 60 personer i varje byggnad.

– Så ett hundratal har väl evakuerats. Det är dock oklart hur branden startade och om det befinner sig några människor kvar i byggnaden, sa Göran Carlbom.

GP har varit i kontakt med en familj som lämnade sin lägenhet, fortfarande iklädda pyjamas, när de förstod vad som höll på att hända.

– Jag skulle just lägga mig när jag kände att det luktade rök. Först tänkte jag att någon grillade, men när jag öppnade balkongen luktade det mer och jag kände att något var fel, berättar mamman i familjen.

Hennes grannar bekräftade att det rörde sig om en brand i grannfastigheten.

– Jag fick panik och tänkte "jag måste få ut mitt barn". Röken kan ju vara giftig och mitt barn är inte gammalt.

Har arbetat hela natten

Kvinnan väckte sin man och stoppade sitt barn i en varm åkpåse. Väl i bilen var de lite osäkra på hur de skulle göra, men när de såg kraftig rök och en mängd utryckningsfordon bestämde de sig för att åka till kvinnans mamma.

Familjen vet på torsdagsmorgonen inte hur det har gått för deras lägenhet.

– Känslan är svår att beskriva. Tänk om allt vi har brinner? Alla minnen? Jag hoppas det är en mardröm och jag snart vaknar, säger kvinnan.

Strax efter tio på torsdagsförmiddagen var branden fortfarande inte under kontroll.

– Den har minskat, men vi kommer säkert få vara kvar ett dygn till, säger Roland Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– En sån här brand ser vi bara var tredje, fjärde år kanske.

Enligt såväl polis som räddningstjänst ska ingen ha skadats till följd av branden.

En till sjukhus

Branden i ett flerfamiljshus i Vänersborg beskrivs som "mycket kraftig".. Bild: Robert Betzehag / Rescue Photo

Det brinner även i ett lägenhetshus i Vänersborg. Fyra styrkor kämpar mot lågorna och en man fick föras till sjukhus med lindriga skador.

– Branden startade i en lägenhet och spred sig till vinden. Vinden är osektionerad, vilket gör att branden kunde sprida sig åt båda håll, berättar Jonas Gustafsson, Jonas Gustafsson som är inre befäl på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, till P4 Väst.

Evakuerade djur

Räddningstjänsten väst har fått rycka ut till Lindhovs Gård, som ligger utmed 41:an utanför Varberg.

– Vi fick samtal att man hade sett rök och gnistor från vägen, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten väst, till Hallands Nyheter.

När räddningstjänsten anlände till platsen var det en fullt utvecklad brand i ett utrymme i den stora byggnaden på gården. Utrymmet innehåller hö och halm.

– Det fanns djur i angränsande delar som vi fick utrymma. Men inga djur eller personer har kommit till skada, säger Andreas Karlsson.

Strax innan klockan sju var branden under kontroll och det ska enligt uppgift till Hallands Nyheter inte finnas någon risk för spridning.

Räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen eftersom branden kan blossa upp igen. Vad som ligger bakom branden är i nuläget oklart.

Mindre

Det har även brunnit i Töreboda och Vårgårda under natten.

Strax efter 22.30 larmades polis och räddningstjänst till Ekagården i Töreboda där det brann i ett garage med en husvagn. Enligt polisen var orsaken en batteriladdare.

I Vårgårda brann det i ett lastbilssläp vid Svarthall, dit polis och räddningstjänst kallades kring midnatt. Branden ska ha startat i ett lastbilsdäck.

Bägge bränderna släcktes av räddningstjänsten och i inget fall finns någon misstanke om brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.