Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Våldsam industribrand i Partille

Ett stort rökmoln steg under torsdagen över Partille – en våldsam brand hade brutit ut i en verkstadslokal. Branden ska nu vara under kontroll, men byggnaderna är totalförstörda. Vad som har orsakat branden är fortfarande oklart.
– Det small ganska högt några gånger, säger vittnet Milan Tanaskovic.

Under torsdagseftermiddagen slog flera personer larm om att en svart rökpelare steg mot himlen från området Järnringen i Partille.

Milan Tanaskovic arbetar i området och befann sig själv på en truck utomhus när han såg hur röken började välla upp från en av fastigheterna i området.

– Allt fick väldigt fort och det small till några gånger, ganska högt, så förmodligen fanns det brandfarliga saker i fastigheten, säger han.

Industrilokal fullt övertänd

Kenny Thuresson, insatschef och räddningsledare på plats, berättar att det brinner i två sammanbyggda verksamheter på cirka 500 kvadratmeter.

– De var fullt övertända när vi kom hit, säger han.

Räddningstjänsten larmade ut 14 enheter och omkring 40 brandmän till platsen, där det enligt polisen till en början fanns en explosionsrisk.

– Därför står man på 150 meters avstånd och arbetar, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

En person till sjukhus efter branden

Någon timme senare fick räddningstjänsten elden under kontroll.

– Vi har gått in och släckt branden med vatten utifrån. Nu har vi det i princip under kontroll och håller på att släcka ner, men det det är totalförstört, säger Kenny Thuresson.

Kenny Thuresson berättar dock att det fanns många saker som har fattat eld på platsen.

– Det är bildäck och gamla bilar och sådana saker som brinner. Av bildäcken får du all rök, säger han.

Kenny Thuresson, insatschef och räddningsledare på plats. Bild: Stefan Berg
Kenny Thuresson, insatschef och räddningsledare på plats. Bild: Stefan Berg

Utöver räddningstjänsten larmades flera ambulanser ut till industriområdet. Enligt räddningstjänsten har en person förts till sjukhus, något som bekräftas av polisen på torsdagskvällen.

– En person fördes till sjukhus med rökskador, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Skadeläget för personen är oklart. Sahlgrenskas pressjour har inga uppgifter om att en person kommit in till sjukhus i samband med händelsen.

Bildäck som fattat eld

Exakt vad det är för verksamheter som har brunnit är ännu oklart. Enligt initiala uppgifter rörde det sig om ett sprutmåleri, men polisen kan inte bekräfta de uppgifterna.

– Det stämmer inte riktigt med adressuppgifterna som jag har. Men det finns flera verksamheter där, och nu ser jag att man håller på att evakuera personer från vad man beskriver vara baracker, säger Anna Göransson.

Regelbundna kontroller på brandplatsen under natten

Polisen lämnade platsen vid 15:45, men räddningstjänstens arbete på platsen fortsatte under eftermiddagen. Vid 18-tiden var dock bara ett fåtal enheter kvar för eftersläckningsarbete, och merparten av rökspridningen hade lagt sig.

Under natten kommer räddningstjänsten åka ut och göra kontroller på brandplatsen med jämna mellanrum.

Hur branden startade finns det i nuläget inga uppgifter om. Polisen har skrivit en anmälan gällande allmänfarlig vårdslöshet.

Se torsdagens direktsändning från brandplatsen:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.