Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Våldsam brand i Falkenberg

En brand bröt sent under söndagskvällen ut i ett industriområde utanför Falkenberg. Släckningsarbetet pågick hela natten och en person fördes till sjukhus. - Det kan finns gasflaskor i byggnaden så räddningstjänsten har upprättat ett säkerhetsavstånd sa Johan Ljung, vakthavande befäl hos polisen i region Väst. Under måndagsförmiddagen pågick eftersläckningsarbete.

Texten börjar efter filmklippet


Under söndag natt brann det i en bilverkstad i ett industriområde på Badhusvägen i Falkenberg. I byggnaden fanns eventuellt gasflaskor, varför explosionsrisk förelåg.
– Branden är fullt utvecklad och tre personer har lyckats ta sig ur lokalen, sa Peter Karlsborg, inre befäl vid räddningstjänsten under söndagskvällen.

Styrkor från räddningstjänsten i både Varberg och Falkenberg var på plats liksom deltidsstyrkor från Vessigebro och Getinge. 

Enligt räddningstjänsten fanns det stor spridningsrisk till intilliggande byggnader. Vittnen på platsen berättar om kraftig rökspridning och känslan av att branden tilltog.

– Det är massvis med svart rök, säger ett vittne till händelsen.

Släckningsarbetet forsätter under söndagen

Under natten har ett 20-tal brandmän försökt släcka elden. Vid 07-tiden uppgav räddningstjänsten att branden nästan är släckt.

– Det pågår en eftersläckning och är lite glödhärdar, säger Mikael Svensson, räddningsledare på räddningstjänsten Väst.

Ett område på 200 meter har spärrades av. Anledningen till avspärrningen var att det fanns en gasflaska i byggnaden som skulle kunna brisera. Gasflaskan har gjort så att släckningsarbetet har försvårats. 

– I och med att det är gasflaskor, så har inte vi kunnat göra en offensiv släckning. Vi får backa tillbaka och hålla oss på avstånd säger Mikael Svensson.

Under måndagsförmiddagen kunde gasflaskan sprängas med hjälp av en hjullastare från försvaret.

– För att kunna släcka det som pyr och glöder måste flaskorna vara oskadliggjorda, säger räddningsledare Lars-Göran Bengtsson.

Helt övertänt

Räddningstjänsten var på under söndag kväll på plats med en stor styrka och uppgav att en person hade förts till sjukhus.
– Vi är ett 20-tal på plats. Just nu har vi inte branden under kontroll. Vi försöker begränsa den så gott det går. Styrkorna har fullt upp med att organisera släckningsarbetet på plats.och arbetar med släckningsarbetet, säger Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten i Halland.

Startade i en verkstad

Larmet kom strax före klockan 22.00. Under kvällen hade tre personer arbetat i lokalen där branden misstänks ha börjat, men de hade lyckats sätta sig i säkerhet. Initialt uppgav räddningstjänsten att lokalen ska ha använts som en bilverkstad. Enligt polisen ska det röra sig om en lokal för en MC-klubb. 

– Det är en bil i klubblokalen som har börjat brinna, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

Jan-Olov Strålman är medlem i Kroka Bikers som har sin klubblokal i industriområdet.

– Det känns jobbigt. Vi använder den flera gånger i veckan för samlingar och partaj, säger han.

Lokalen ska dock inte ha använts för någon sammankomst under söndagskvällen. Kroka Bikers hade tidigare en lokal i samma industriområde som eldhärjades 2012. 

LÄS MER: Storbrand hos Kroka Bikers

"Rädd att det var vår tur"

Robert Mattsson driver ett gym i fastigheten bredvid den som brinner. Han berättar att han var på väg att gå och lägga sig, men fick ett sms av en kompis om att det brann.

– Jag blev rädd att det var vår tur nu eftersom det varit fyra stora industribränder i Falkenberg på kort tid. Det visade sig att det var fastigheten bredvid som brinner. Det går en väg mellan den och där jag har har verksamhet, så det ska mycket till för att det ska sprida sig dit. Men det får man hoppas att det verkligen inte gör, säger han.

Fortfarande inte under kontroll

Strax efter klockan 23 på söndagskvällen uppger räddningstjänsten att branden fortfarande inte är under kontroll. 

– Vi håller på med släckningsarbetet och försöker att begränsa branden mot byggnderna intill. Det är ett ganska tätbebyggt område, så jag vågar inte säga i nuläget om vi får spridning på det här eller inte, säger Peter Karlborg. 

Under natten till söndagen meddelar Hallands sjukhus att den person som fördes med ambulans från branden har klarat sig med lindriga skador. 

– En man i 45-årsåldern kom in med lindriga brännskador. Han undersöktes och har kunnat lämna sjukhuset, uppger pressjouren.

Vårdslöshet

Vid halv ett, natten till måndag uppger polis att de rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdslöshet. Enligt vakthavande befäl Joakim Hansson har det mekats med en bil i lokalen.

– Bilen ska ha läckt bensin och sedan ska ett verktyg som orsakat en gnista kommit i närheten av detta. Hela förloppet gick väldigt snabbt därifrån, säger Joakim Hansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.