Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbilder.

Våg av smash and grab-kupper i Västsverige

Smash and grab-kupper blir vanligare, det vittnar både polisen och Svensk handel om. Nu pågår ett arbete inom Polisregion Väst med att skapa en helhetsbild av brotten.

Att forcera ett skyltfönster eller en ståljalusi med ett fordon är inget nytt tillvägagångssätt bland kriminella. Men hittills i år har så många liknande brott skett att Polisregion Västs samordningsgrupp valt att undersöka om det handlar som seriebrottslighet.

– Det har varit ett antal inom regionen och man kan säga att den här typen av brottslighet är kopplad till säsong. Vintertid ger man sig på vinterjackor till exempel och såhär innan sommaren är det kanske snarare solglasögon, säger Almir Kudra, som arbetar på polisens samordningsgrupp. 

Läs även: Gänget stal Rolexklockor för tre miljoner

Tre tillvägagångssätt

I huvudsak så handlar det om tre tillvägagångssätt som polisen nu tittar extra på. Brotten är främst riktade mot butiker, företag och andra näringsidkare. Det första är att någon stjäl en bil eller en hjullastare och tar sig in i en butik eller ett lager. Det andra är att tjuvarna genomför en rififi-kupp och tar sig in genom taket. Det tredje tillvägagångssättetet är det som användes vid kuppen mot Bergströms Ur när gärningsmännen använde en moped.

– Då siktar man in sig på mindre varor och bara rensar hyllor och lägger allt i påsar. Mopeder används eftersom det är det enklaste sättet att försvinna i centrala stan, säger Almir Kudra.

Läs även: Smash and grab-kupp mot köpcentrum

Rör sig sällan om förstagångsförbrytare

Vid den här typen av brott kan det ofta handla om stora partier som stjäls. Det kräver också att brottslingar har logistiska lösningar på plats, både för att frakta bort stöldgodset och sedan avyttra det i nästa led. Det gör att det sällan rör sig om förstagångsförbrytare. Enligt en rapport från BRÅ från 2012 slås det fast att just stölder, som till exempel smash and grab-kupper, utgör en stor del av de yrkeskriminellas verksamhet i Göteborg.

– Det handlar om nätverk av människor som har kunskap och kapacitet att uföra den här typen av brott, säger Almir Kudra.

Läs även: Smash and grab-kupp i Göteborg

Hamnar snabbt på gatan

Enligy Almir Kudra går det också ibland att se hur misstänkt stöldgods snabbt kan hamna ute på gatan.

– Man har kunnat se att ett visst märke dyker upp i stora volymer på stan. Det går ju inte att kontrollera det men känslan från kollegor i yttre tjänst i vissa delar av stan är att mängder med människor nästan blir uniformerade, säger han.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, delar bilden av att den här typen av brott blir vanligare.

– Det är en brottslighet som ger bra pengar om man har allt annat på plats, som till exempel logistiken. Det går ju att komma över en hjullastare relativt enkelt. Det är bara att gå in på närmaste byggarbetsplats och kolla efter nycklarna under solskyddet. Det gör att det här blir attraktivt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.