Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blixt och dunder. I genomsnitt 100 000 gånger per år brukar blixten slå till i Sverige enligt SMHI:s statistik.

Västsverige drabbas av flest åskväder

Västsverige är landets mest utsatta område för åskväder. Köpcentret Ullared har flest åskdagar per år.

Enligt statistik från SMHI brukar Ullared i den inre delen av Halland årligen utsättas för i genomsnitt 22 åskdagar per år.

- Platser som ligger så långt som möjligt från havet brukar normalt drabbas värst av värmeåskväder. Förutom Ullared hör trakterna norr om Borås, inre delarna av Värmland och Dalarna till de mest utsatta områdena. Minst risk för åskväder är det i Norrland och landets fjälltrakter, berättar meteorolog Kjell Lund På SMHI.

Men det finns flera undantag från "inlandsregeln". Det blixtlokaliseringssystem som SMHI använder sig av sedan 2002 visar att kustkommunerna Orust och Tjörn förhållandevis ofta drabbas av åskväder. Antalet urladdningar har som mest legat på 120 per kvadratmil och år.

Den värsta kombinationen av blixtar, dunder och nederbörd som drabbat Sverige i modern tid inträffade på Fulufjället i nordvärsta Dalarna i slutet av augusti 1997. Under några timmar slog blixten ner 700 gånger och regnmängden under ett dygn uppskattades till 400 mm i det värst drabbade området.

Sverige brukar varje år träffas av blixten omkring 100 000 gånger. Och även om Ullared alltså med sina 22 åskdagar i snitt är den mest utsatta platsen är det ingenting jämfört med till exempel tropikerna. Amazonas brukar till exempel ha upp till 250 åskdagar per år.