Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Det handlar ytterst om att rädda liv", säger Tony Johansson (MP), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Västra Götalandsregionen inför sprututbyte

Vården för drogmissbrukare förändras radikalt i höst, då fyra nya mottagningar för sprututbyte öppnas i Västra Götaland. Det beslutade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen på onsdagen.

– Det handlar ytterst om att rädda liv. Vi vet att hepatitsmittor och annat leder till levercancer och för tidig död. Det handlar också om att ta tillvara på hälsoperspektivet för den som är missbrukare, att vi jobbar med dem på samma sätt som med alla andra patienter, säger Tony Johansson (MP), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

LÄS MER: Kampen om kanylerna i Göteborg

De fyra mottagningarna ska spridas ut på sjukhusens infektionskliniker, och placeras i Göteborg, Trollhättan, Skövde och Borås. Förutom sprututbyte ska mottagningarna erbjuda provtagning, vaccination, kuratorssamtal, barnmorskevård och lättare sjukvård för att förebygga infektioner.

Ska minska blodsmitta

Syftet är att minska spridningen av blodsmitta och att skapa en ingång för motiverade personer att få beroendevård. Det innebär alltså att missbrukare över 18 år ska kunna söka vård på mottagningen.

Kritiker menar att sprututbyte kan ses som ett godkännande av drogmissbruk, vad säger du om det?

– Tolv procent av de vuxna Västra Götalandsborna har någon gång provat narkotika. Vi måste relatera till det faktumet och jobba med att informera. Vi måste också fånga upp de som är mest utsatta så de söker sig till de vårdprogram som kan hjälpa dem ut ur missbruk. Ett sätt att komma åt dem är genom rena sprutor, säger Tony Johansson.

Senare start i Borås

I Göteborg, Trollhättan och Skövde ska verksamheten startas efter sommaren. I Borås dröjer det till årsskiftet på grund av ombyggnation på sjukhuset. Närmast väntar rekrytering av den personal som ska bemanna verksamheten.

– Vi måste rekrytera rätt kompetenser så att vi kan ge professionell rådgivning och ha ett vårdprogram som håller måttet, säger Tony Johansson.

Innan sprututbytet blir verklighet måste Inspektionen för vård och omsorg godkänna verksamheten på de fyra mottagningarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.