Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Philipp Guelland

Västra Götaland drabbat av Ehec-utbrottet

Västra Götaland är en av elva regioner i landet som drabbats av det pågående utbrottet av magsjuka orsakad av tarmbakterien ehec.

I Västra Götaland har 31 personer blivit smittade, de flesta insjuknade i juli.

Ehec-bakterien kan orsaka blodig diarré och allvarlig njursjukdom.

Trots en omfattande smittspårning har källan till utbrottet av magsjukan inte kunnat hittas.

– Vi har utrett en lång rad ledtrådar vad gäller livsmedel men utan att kunna ringa in vad det är som har orsakat utbrottet, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten, till TT.

"Ett av de största utbrotten"

Även om antalet fall nu har minskat radikalt har utbrottet fortfarande inte förklarats vara över. Människor har smittats i juli och augusti och totalt har 106 fall bekräftats av analyser som påvisat att de är mikrobiologiskt besläktade.

– Det är absolut ett av de största utbrotten i landet, säger Carlander.

Ehecutbrott brukar komma i slutet av sommaren när livsmedel är mer känsliga för bakterietillväxt och när nötkreatur rör sig utomhus och därmed ökar risken för spridning via miljön. Ehecbakterien finns i idisslares gödsel, och det räcker med att kon fått lite avföring på huden för att bakterien kan spridas till människohänder. Det är därför viktigt att tvätta händerna efteråt.

Men just detta utbrott är ovanligt stort och osedvanligt spritt över landet. De drabbade finns i totalt elva landsting och regioner.

Har inte gett några svar

Myndigheternas arbete med att spåra källan görs förutom via mikrobiologiska analyser också bland annat genom intervjuer med de smittade.

I augusti och september har även en så kallad fall-kontrollstudie gjorts, där insjuknade har jämförts med andra personer. Ännu analyseras uppgifter från studien, enligt Carlander – men hittills har inte heller den gett svar på gåtan.

– Det är inte alls säkert att vi kommer att komma fram till någonting. Det hade varit jätteintressant och bra att kunna fånga det här, men just nu ser det inte ut som att vi kommer att kunna göra det, säger Carlander.

Fakta:

Följande landsting har patienter som drabbats av ehec-bakterien under det pågående utbrottet.

Gotland

Halland

Jämtland

Kalmar

Kronoberg

Skåne

Stockholm

Uppsala

Västernorrland

Västra Götalandsregionen

Östergötland

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.