Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Värsta oljeutsläppet på många år

Oljeutsläppet vid Tjörn är det största på Västkusten sedan 1987. Kustbevakningen har hittills tagit upp 160 kubikmeter olja. Risken finns att oljan sprider sig till naturskyddade Stigfjorden.

Just nu koncentreras alla krafter på att sanera längs stränder i bland annat Sunna, Kyrkesund, på Härön och vid Skaboholmen strax norr om Kyrkesund.

- Det ligger en jäkla massa olja i vikarna och vi har tvingats flytta en del fritidsbåtar, Carl-Ian Bissmark, chef för kommunens räddningstjänst.

På söndagseftermiddagen hade olja påträffats också vid Grönskären och Kaurö, norr om Häron, samt så långt söderut som vid Åstol.

Att inventera ett större område har nu fått största prioritet. Bland annat befarar räddningstjänsten att olja har kommit in i den känsliga Stigfjorden som går mellan Tjörn och Orust. Hela fjorden är naturskyddad med grunda vikar och är betydelsefull för kustfisket.

- Vi kommer även att utvidga sökområdet med öarna väster om Härön, vid Grönskär.

Om drygt en vecka är det dags för hummerpremiären som normalt innebär hundratals tinor i området.

- Vi ska nu så fort som möjligt lägga länsar i inloppet till Stigfjorden, vid Vannholmarna där det är som mest strömt, säger Tor Haugen, insatsledare på Tjörns kommun.

Det är ännu oklart hur mycket olja som finns kvar i vattnet. På morgonen hade 150 kubikmeter olja tagits upp.

– Det är ofantligt mycket. Nu på morgonen ska flyget upp igen, förhoppningsvis får vi då en bättre bild av hur mycket som är kvar, säger Jonas Åkerlund, operatör vid Kustbevakningens ledningscentral i region väst.

Under de tidiga morgontimmarna har besättningen fått vila ett par timmar men nu trappas arbetet upp igen.

– Oljan har inte spridit sig, den ligger kvar innanför länsor vid Härön. Det verkar också som om vi får gynnsamt väder i dag så vi hoppas på att få upp mycket olja under dagen, säger Jonas Åkerlund.

Den stora mängden olja, oklart ännu hur mycket, flöt i torsdags i land på Härön och vid Kyrkesund på Tjörn.

Fortfarande är huvudspåret att oljan kommer från en fartygskollision utanför den danska västkusten den 10 september. För att ta reda på det krävs bland annat att prover från den nu upptagna oljan matchas med prover från de mellan 55 och 60 kubikmeter tjockolja som togs upp av danska myndigheter.

Hur oljan drabbat fåglar och övrigt djurliv är oklart. Göteborgs Fågelcentral i Rödbo hade på lördagseftermiddagen fått in uppåt 15 oljeskadade fåglar.

- Det är svårt att bedöma hur många fåglar som drabbats. Men gissningsvis kan det handla om hundratals, kanske upp mot tusen. Det kan finnas skadade fåglar på öar och skär som man endast når med båt, säger Tommy Järås på fågelcentralen.

Fågelcentralen sanerar de fåglar som lämnas in, om de inte är allt för skadade. Flera av de fåglar som lämnats in till centralen har dessvärre varit svårt medtagna och bortom räddning.

Någon gräns för hur många fåglar som kan tas emot finns inte.

- Skulle det bli en jätterusch kan vi kalla in hjälp från andra fågelcentraler, säger Tommy Järås.

Senast Västkusten drabbade av ett större oljeutsläpp var 1987 då ett grekiskt tankfartyg tömde ut omkring 100 ton olja i vattnet utanför Tjörn.