Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Med lite otur finns det risk för ostadigt väder med regnskurar på Västkusten lagom till midsommarafton. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Med lite otur finns det risk för ostadigt väder med regnskurar på Västkusten lagom till midsommarafton. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Värmen håller i sig nästa vecka – men midsommar kan bli skakigt

Västkusten har just nu Sveriges bästa sommarväder och vi kan njuta av det i alla fall fram till midsommar. Men lagom till midsommarafton är prognosen klassiskt midsommarväder – ostadig med risk för regnskurar.

De höga sommartemperaturerna med mellan 25 och upp emot 28 grader kommer att ligga kvar ett tag till på Västkusten. I alla fall fram till midsommar. Så alla som nu inleder sin semester får passa på att njuta. Därefter blir det mer ostadigt.

– Midsommarafton är lite vanskligt just nu, det är lite osäkert om det kommer upp en front med dämpning av värmen. Just nu ser ut som det kommer upp lite ostadig luft med skuraktivitet, säger Maria Svedestig, meteorolog på SMHI.

Klassiskt midsommarväder är alltså att vänta, men Maria Svedestig sticker in en brasklapp som trots allt kan inge lite hopp.

– Prognosen är lite osäker i nuläget, det är ju trots allt en hel vecka kvar.

Fint i hela landet

Även norröver är det rejält varmt just nu, men där dämpas värmen snart av en kallfront som drar in ett par dagar. Därefter blir det varmare igen i hela Norrland.

Lågtryck ligger dock på lut. Redan nästa vecka kommer ett mindre lågtryck in över Östersjön vilket kommer att ge lite skurar över östersjölandskapen under tisdagen. Det drar sedan vidare norrut över onsdagen.

Till följd av det torra och varma vädret är brandrisken stor i hela landet och extra försiktighet gäller.

– Det är lite intressant när man tittar på kartan, den visar både höga flöden i älvarna samtidigt som brandrisken är hög. Men var försiktiga, säger Maria Svedestig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.