Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Världens starkaste pizza ska serveras i Borås

Under tre dagar kommer boråsare utmanas att äta världens starkaste pizza innehållandes Hararkirikorv och en sås gjord på världens starkaste chilipeppar. Ägaren Johan Bengelsdorff ville testa något nytt och tog hjälp av "Hararkirigubben" från Stockholm.
– Självklart är det styrka i det men det är ändå god mat, säger han.

Mellan den 4-6 december kommer krogen Bryggan Café och Bistro i Borås att bjuda på en ovanligt het pizza. Restaurangen serverar sedan tidigare pizza, men ägaren Johan Bengelsdorff kände att det fanns mer att göra med rätten.

Han bestämde sig därför för att skapa världens starkaste pizza, vilket även Borås Tidning skrivit om. Till sin hjälp har han Jesper Levin, mer känd som "Harakirigubben", som säljer den starka Harakirikorven i Gamla stan i Stockholm.

– Jag tycker om stark mat och jag har självklart ätit Harakirikorven. Jag kontaktade Harakirigubben som tyckte det var en kanonidé, vi sätter hans korv på pizzan och gör världens starkaste pizza, säger Johan Bengelsdorff.

Inga händer tillåtna

Pizzan kommer garneras med både den starka korven och en stark sås – innehållandes världens starkaste chilipeppar Carolina Reaper. Enligt Scovilleskalan, som används för att mäta styrkan, landar en tesked Tabasco på runt 5000 grader av hetta, men det är ingenting i jämförelse med såsen.

– Tar man en tesked tabasco så är man ganska kaxig, men tar du världens starkaste chili ligger den på 2 000 000 på samma skala och såsen ligger däromkring. Så det är en stark sås, säger Johan Bengelsdorff.

Om man är nyfiken på pizzan kan komma och äta den i lugn och ro eller så kan man anta restaurangens utmaning. Den går ut på att man ska äta den starka pizzan på 6 minuter och 66 sekunder, vilket Johan Bengelsdorff beskriver som både djävulens siffror och en rimlig tid att äta en pizza på. Man får inte heller dricka något till maten och man får inte äta med händerna.

– Reglerna är kniv och gaffel och man måste sitta ner under hela tiden, man kan inte gå runt och kvida och tycka att det är starkt.

Pizzaätare kommer livsändas

En del av restaurangen har byggts om och kameror och mikrofoner har satts in då det hela ska livesändas på sociala medier.

– Jag tror jag att man vill testa det här. Kombon stark bra mat och livesändning, det känns som att många Boråsare kommer. Och andra i Västsverige som är intresserade av Harakirigubben, säger Johan Bangelsdorff.

Han påpekar att pizzan inte bara kommer vara stark, utan även god.

– De som är vana vid stark mat och tycker om stark mat kommer tycka det är gott.

Pizzan kommer finnas kvar på menyn och man kommer kunna anta utmaningen även efter eventet i december. Johan Bangelsdorff är själv osäker på om han klarar av att äta pizzan.

– Jag ska testa, sen om jag klarar det kan jag inte svara på. Jag har inte ätit en hel pizza, det överlåter jag till andra helt enkelt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.