Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Väninnornas privatspaning avslöjade skräpdumparen

När Elisabeth Ohlsén åkte till jobbet i fredags upptäckte hon en jättehög med skräp vid återvinningscentralen i Bosnäs. Två dagar senare hade hon och väninnan spårat källan efter lite detektivarbete.

I Bosnäs utanför Borås finns en återvinningsstation med två kupformade behållare för vitt och färgat glas och en container för tidningar. När Elisabeth Ohlsén passerade platsen på vägen till jobbet i centrala Borås i fredags morse, var den inte sig lik.

– Någon idiot hade dumpat en jättehög med skräp vid containern, säger hon.

Flera av ortens invånare reagerade och en bild lades ut på ortens gemensamma Facebooksida. Då framkom det att skräpet hade dumpats vid femtiden på torsdagseftermiddagen då en vit skåpbil också hade setts på platsen.

Hittade kvitton

Efter jobbet på fredagskvällen begav sig Elisabeth Ohlsén och hennes väninna Camilla Hermansson till återvinningscentralen för att inspektera skräpet, vilket Borås Tidning först skrev om.

– Vi gick dit och började rota lite, det var mest frukt- och champinjonlådor och drog slutsatsen att det måste komma från en butik och inte en privatperson. Sedan hitta vi en röd slags nätkasse full med kvitton där ett butiksnummer var angivet, berättar Elisabeth Ohlsén.

För att hitta den okända sopdumparen valde väninnorna att ta ytterligare steg i sitt privata detektivarbete. För att spåra butiken åkte de runt och handlade frukt hos några av Borås frukt- och grönsakshandlare. Efter en jämförelse av kvittona och fick de träff.

– Efteråt hittade vi även kvitton i påsen där butikens namn framgick, berättar hon.

"Nu har de gjort rätt för sig"

Via ortens Facebooksida uppmanades personen som slängt skräpet att hämta det, annars skulle polisanmälan ske. Sent i måndags kväll försvann det dumpade avfallet.

– Nu har de gjort rätt för sig och nu släpper vi detta, säger hon.

Men den som får för sig att dumpa skräp på fel plats i Bosnäs gör nog bäst i att inte lämna några kvitton, eller andra spår, efter sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.