Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under lördagen hölls en minnesceremoni för Hanna, 20, från Vänersborg, som försvunnit i Hawaii. Bild: TTELA/Privat
Under lördagen hölls en minnesceremoni för Hanna, 20, från Vänersborg, som försvunnit i Hawaii. Bild: TTELA/Privat

Vänersborg sörjer 20-åriga Hanna

Hanna Wänerskog, 20 år, från Vänersborg, sveptes bort av en våg på Hawaii och försvann. Sedan dess sörjer och hedrar invånarna i Vänersborg den 20-åriga studenten.
"Så mycket omtanke och kärlek som vi sett denna veckan är helt överväldigande" skriver Hannas pappa, Marcus Wänerskog, på Facebook.

Det var för en vecka sedan som Hanna, 20, sveptes bort av en våg på en strand på Hawaii.

Kort efter att de tragiska nyheterna nådde familjen publicerade hennes pappa Marcus Wänerskog ett inlägg på Facebook om sorgen och ovissheten: "Hela världen har rasat och allt är ett enda kaos."

Hanna var på plats på Hawaii för att läsa bibelstudier under tre månader. Vid försvinnandet befann hon sig på stranden Waimea Bay tillsammans med en grupp ungdomar när en våg plötsligt slog in över dem. Hanna sveptes ut i vattnet, och kort därefter inleddes ett stort sökpådrag.

Under måndagen meddelade hennes pappa Marcus Wänerskog att insatsen avslutats. ”Hoppet är ute, vi som hoppats så. Önskat in det längsta. Sorgen är outgrundlig” skrev han då på Facebook.

Stort stöd

Sedan de ofattbara nyheterna nådde staden har Salemkyrkan i Vänersborg hållit öppen vid flera tillfällen för människor att sörja, be och mötas.

– Det har funnits möjlighet att tända ljus i kyrkan och att vara i stillhet och bön. Väldigt många människor har kommit, även personer som inte brukar besöka vår kyrka, säger Björn Fredriksson, pastor i Salemkyrkan.

Hannas pappa Marcus Wänerskog berättar på Facebook om det stora stöd som familjen fått under veckan sedan Hanna försvann:

"Så mycket omtanke och kärlek som vi sett denna veckan är helt överväldigande. Vi badar i blommor, kärleksfulla meddelanden, besök och samtal. Kärlek som varit så stark att vi helt blivit nockade."

Många personer har besökt Salemkyrkan i Vänersborg sedan de tragiska nyheterna om Hannas försvinnande. Bild: TTELA
Många personer har besökt Salemkyrkan i Vänersborg sedan de tragiska nyheterna om Hannas försvinnande. Bild: TTELA

Minnesceremoni för Hanna

På lördagen hölls en minnesceremoni för Hanna på Plantaget, en park i centrala Vänersborg. På platsen hade man ställt upp en tavla med foton på Hanna där det fanns möjlighet att placera blommor, ljus och andra saker att hedra henne med. Samtidigt sjöng och spelade elever från Hannas gymnasium några låtar.

– Jag skulle bedöma att det var några hundra människor som kom. Vi var där en dryg timme, och det var en stor folksamling under hela tiden, säger Björn Fredriksson, och fortsätter:

– Det var väldigt gripande att se alla som kom och slöt upp. Förutom församlingsmedlemmar och folk som jag känner till, så var det väldigt mycket klasskompisar, arbetskamrater och vanliga vänersborgare som var där. Jag kände mig väldigt varm och tacksam för det. Jag upplevde också att det var någonting som stärkte de närmsta sörjande.

På Facebook uttrycker pappa Marcus Wänerskog stor tacksamhet till alla människor som samlades på torget:

"Idag fick vi ytterligare ett bevis på denna otroliga omtanke och kärlek i Vänersborgs centrum när det anordnades en minnesceremoni. Så många som tagit sig in för att lägga en blomma och tända ett ljus för vår älskade älskade dotter Hanna. Stort stort tack alla för er fantastiska omtanke."

Insamling

Under morgondagens gudstjänst i Salemkyrkan kommer det även att hållas en så kallad parentation, tacksägelsestund, med anledning av Hannas bortgång.

– Vi har hört att det ska komma en del som inte brukar gå i kyrkan som kommer för Hannas skull, säger pastor Björn Fredriksson.

Sedan olyckan har flera personer hört av sig till kyrkan och berättat att de vill stötta familjen och hedra minnet av Hanna. I samråd med Hannas föräldrar har man därför startat en minnesfond. Tanken är att pengarna som samlas in ska gå till ändamål som låg Hanna varmt om hjärtat.

GP har citerat delar av Marcus Wänerskogs inlägg på Facebook med familjens godkännande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.