Vänerfiskare för export

Ett 70-tal yrkesfiskare finns kring Vänern. Sex av dem har sitt säte långt ute på Vänersnäs och den största delen av fångsten går på export. – Min pappa började fiska här på 40-talet, säger Konny Gustafsson.

ANNONS
|

I dag är även hans tre söner, Alexander, Jimmy och Fredrik yrkesfiskare. När vi besöker hamnen blåser det en hel del.

– Det är grunt här och därför har vi små båtar. När det blåser för mycket får vi ägna oss åt att göra i ordning redskapen, säger Konny.

Två av hans söner håller på att rensa bottengarn som inte använts sedan i fjol.

– Det var inte självklart att vi också skulle bli fiskare, men det är ganska fritt och man sköter sig själv, säger Jimmy Gustafsson som varit yrkesfiskare sedan 2005.

De sex yrkesfiskarna på Vänernäs heter alla Gustafsson i efternamn och är släkt. En del fiske är de ensamma i båten, andra gånger är de två och två och när det fiskas löja brukar tre av dem fiska tillsammans. Var och en har sitt eget företag.

ANNONS

– När vi fiskar kräftor är vi oftast ensamma i båten. Då kan man börja fem på morgonen och vara ledig på eftermiddagen, säger Alexander.

BILAGA: Läs hela Näringslivsbilagan här

Sedan fem år tillbaka fiskar de mycket kräftor och levererar främst till företaget Smålandskräftor.

– Kräftfisket är ett lätt fiske utan några tunga lådor. Det är ett lönsamt fiske, men det har förstört vår sommarsemester, konstaterar Konny.

Dagen innan vi besökte anläggningen levererades ett ton fisk. Hur mycket som fångas beror på vilken tillgång det är.

– Det är lite av tjusningen. Jag har hållit på 50 år och man tror att man kan det här, men det är nytt varje dag. Att jobba som fiskare är ett sätt att leva, säger Konny,

Han har även engagerat sig i olika förbund, bland annat är han ordförande i Vänerns fiskareförbund.

– Sedan jag startade med fiske så har jag varit engagerad i dessa frågor, säger Konny.

Detta engagemang är inget som någon av hans tre pojkar delar.

– Vi har ett bra samarbete vi fiskare på Vänern, Vätten, Hjälmaren och Mälaren som är de stora sjöarna, säger Konny.

För tillfället ser han ingen större minskning av fiskbeståndet. Abborre har gått ned något och Havs- och vattenmyndigheten har dessutom minskat utsläppet av ålyngel i Vänern.

ANNONS

– Många tror att vi inte får fiska ål, men vi får fiska ål 120 dagar per år, säger Konny.

Ett arbete som fiskare är inget vanligt jobb under kontorstid. När vädret tillåter och det finns gott om fisk blir det ofta väldigt långa dagar, sju dagar i veckan.

Förutom kräftorna som levereras till Nässjö, så är det ett grossistföretag i Göteborg som exporterar Vänerfisken till framför allt Frankrike.

– Det är tråkigt att vår fina fisk lämnar området. Kunderna finns, men vi kan inte köra ut tio kilo fisk till en butik i Vänersborg. Under perioder har vi gjort det, men de flesta butikerna köper all fisk från en och samma grossist, säger Konny.

Vad fångsten blir varierar, men det är i princip all insjöfisk förutom harr och röding.

– Det är mycket gädda, gös, lake och ålen är också viktig, säger Konny.

Han tycker det är väldigt roligt att fyra av de sex yrkesfiskarna på Vänersnäs är unga. Det finns absolut en framtid för fisket och förhoppningsvis kan det även blir mer försäljning till kunder närområdet.

ANNONS