Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdel Nasser El Nadi utvisades tillsammans med fem andra efter att han bedömts som ett hot mot rikets säkerhet.
Abdel Nasser El Nadi utvisades tillsammans med fem andra efter att han bedömts som ett hot mot rikets säkerhet.

Utvisade Abdel Nasser El Nadi kan ha lämnat landet

Abdel Nasser El Nadi är en av de sex personer som utvisats efter att Säpo bedömt dem som hot mot rikets säkerhet. Nu kan han ha lämnat landet, uppger P4 Göteborg. El Nadi ska ha uteblivit från sin anmälningsplikt hos polis.

Enligt P4 Göteborg har Vetenskapsskolans tidigare rektor och vd, Abdel Nasser El Nadi lämnat landet. Han utvisades tillsammans med fem andra, bland annat flera imamer efter att de bedömts som hot mot rikets säkerhet. Utvisningsbeslutet har dock inte kunnat genomföras, eftersom samtliga bedöms vara hotade i sina hemländer.

– Det vi kan se utifrån vår horisont är att de här personerna radikaliserar, rekryterar och finansierar våldsbejakande extremism. I förlängningen är det ett hot mot demokratin och vår rättsstat, berättade Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism i samband med beslutet.

Läs mer: Tidigare rektorn som fruktas av Säpo – Abder Nasser El Nadi

Försvunnen i en månad

Enligt polisdokument som P4 Göteborg tagit del av har Abdel Nasser El Nadi inte anmält sig till polisen på en månad, vilket han borde gjort enligt den anmälningsplikt som är en del av utvisningsbeslutet.

– Om det inte går att verkställa en utvisning så har man en anmälningsplikt. Anmäler man sig inte på en polisstation så bryter man mot det. Då är det ett brott, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, till GP.

– Om en person har en anmälningsplikt och reser utanför landet så innebär det ju att personen i någon mening verkställer sin egen utvisning.

Innebär det att personen inte kan resa in i Sverige igen?

– Det är iallafall behäftat med vissa svårigheter.

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, säger att han känner igen uppgiften, men kan inte bekräfta att Abdel Nasser El Nadi har lämnat landet.

– Jag har in den exakta kollen, men jag har tidigare hört att han inte skötte det (anmälningsplikten), säger han.

Läs mer: Därför måste de islamistiska imamerna utvisas

Abdel Nasser El Nadi har kallats "en magnet för extremister" av terrorforskaren Magnus Ranstorp. I mitten av maj togs han, tillsammans med flera andra personer kopplade till islamistisk extremism, i förvar av Migrationsverket. Samtliga dömdes till utvisning av regeringen.

GP söker Abdel Nasser El Nadis advokat.

Läs mer: Svårt få radikala imamer utvisade

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.