Klinisk forskning, som ofta genomförs på människor, leder till bättre hälsa och utvecklar sjukvården. Och kvaliteten på just den forskningen håller hög kvalitet, konstaterar Vetenskapsrådet i en ny rapport.
Myndigheten har betygsatt de sju regioner som omfattas av det så kallade ALF-avtalet, och precis som vid den senaste utvärderingen, 2018, ligger Västra Götaland i topp. I år delas förstaplatsen med Uppsala.
Eva Wiberg: Styrkebesked för life science
Vetenskapsrådet bedömer att förutsättningarna för den kliniska forskningen är mycket höga i Västra Götalandsregionen och på Göteborgs universitet. Samtidigt pekar myndigheten på att arbetsgivarna kan bli ännu bättre på att se till att säkra den tid som är avsatt till att forska.
– Det mycket goda omdömet från Vetenskapsrådet är ett styrkebesked för det kluster inom life science, där både Göteborgs universitet och regionen ingår. Utvecklingen inom det klustret drivs i hög grad framåt av just klinisk forskning, säger Eva Wiberg, rektor för Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Ann-Marie Wennberg: Satsningar ger resultat
Den kliniska forskningen i Göteborg kretsar mycket kring Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU), som har ett uttryckt mål om att medarbetare ska kunna kombinera kliniskt arbete med forskning.
– De satsningar vi gör ger resultat. När vi arbetar tätt tillsammans inom akademi och sjukvård höjer vi varandra och bidrar dessutom till att lyfta den kliniska forskningen i hela landet, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på SU i pressmeddelandet.
VR vill se fler nationella samarbeten
Utöver forskningens förutsättningar hyllas också den vetenskapliga produktionens kvalitet i Västra Götaland.
Katarina Bjelke, Vetenskapsrådets generaldirektör, menar samtidigt att det finns förbättringsmöjligheter på flera punkter.
– Rekommendationen om fler och större nationella samarbeten kvarstår från den förra utvärderingen, säger hon i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Wennberg slutar som Sahlgrenskas sjukhusdirektör
LÄS OCKSÅ: Bota långvarig förkylning – med snor från någon annan
LÄS OCKSÅ: Cancerfonden: Ge forskningen rätt verktyg
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.