1/2

Utvärdering visar: Kliniska forskningen i Västra Götaland är bäst i Sverige

Den kliniska forskningen i Västra Götaland är bäst i landet, visar en utvärdering av Vetenskapsrådet. Myndigheten lyfter särskilt fram kvaliteten och förutsättningarna som forskarna har.
– Samtidigt kan vi konstatera att det finns fortsatt utrymme för kvalitetshöjande åtgärder, säger Katarina Bjelke, Vetenskapsrådets generaldirektör.

Klinisk forskning, som ofta genomförs på människor, leder till bättre hälsa och utvecklar sjukvården. Och kvaliteten på just den forskningen håller hög kvalitet, konstaterar Vetenskapsrådet i en ny rapport.

Myndigheten har betygsatt de sju regioner som omfattas av det så kallade ALF-avtalet, och precis som vid den senaste utvärderingen, 2018, ligger Västra Götaland i topp. I år delas förstaplatsen med Uppsala.

Eva Wiberg: Styrkebesked för life science

Vetenskapsrådet bedömer att förutsättningarna för den kliniska forskningen är mycket höga i Västra Götalandsregionen och på Göteborgs universitet. Samtidigt pekar myndigheten på att arbetsgivarna kan bli ännu bättre på att se till att säkra den tid som är avsatt till att forska.

– Det mycket goda omdömet från Vetenskapsrådet är ett styrkebesked för det kluster inom life science, där både Göteborgs universitet och regionen ingår. Utvecklingen inom det klustret drivs i hög grad framåt av just klinisk forskning, säger Eva Wiberg, rektor för Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Ann-Marie Wennberg: Satsningar ger resultat

Den kliniska forskningen i Göteborg kretsar mycket kring Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU), som har ett uttryckt mål om att medarbetare ska kunna kombinera kliniskt arbete med forskning.

– De satsningar vi gör ger resultat. När vi arbetar tätt tillsammans inom akademi och sjukvård höjer vi varandra och bidrar dessutom till att lyfta den kliniska forskningen i hela landet, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på SU i pressmeddelandet.

VR vill se fler nationella samarbeten

Utöver forskningens förutsättningar hyllas också den vetenskapliga produktionens kvalitet i Västra Götaland.

Katarina Bjelke, Vetenskapsrådets generaldirektör, menar samtidigt att det finns förbättringsmöjligheter på flera punkter.

– Rekommendationen om fler och större nationella samarbeten kvarstår från den förra utvärderingen, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Wennberg slutar som Sahlgrenskas sjukhusdirektör

LÄS OCKSÅ: Bota långvarig förkylning – med snor från någon annan

LÄS OCKSÅ: Cancerfonden: Ge forskningen rätt verktyg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.