Utställning om olika sidor av cykling

Cyklandet har haft stor betydelse för människor under hela 1900-talet. På Mölndals stadsmuseum ny utställning speglas det ur många aspekter. Som hälsa och hållbarhet men också doping och trafikkonflikter.

ANNONS
|

– Cykling är något som de flesta kan relatera till. Många minns hur de lärde sig cykla och det är en stark frihetskänsla, säger Birgitta Martinius, antikvarie och utställningsproducent.

Det är några av skälen till att Mölndals stadsmuseum ville göra utställningen Cyklar som invigdes i helgen. Här får besökarna följa med på en resa från slutet av 1800-talet då de första så kallade höghjulingarna uppfanns till dagens moderna elcyklar.

Birgitta Martinius visar runt på utställningen där cyklar av alla de slag står på plats. Här finns den klassiska pojkhojen från 70-talet med limpasadel, den tvåfärgade tjejcykeln från 80-talet med bockstyre, tävlingscyklar och även en paracykel, som den som är nyfiken kan prova.

ANNONS

Förutom den tekniska utvecklingen, handlar utställningen inte minst om cykling som företeelse. Från början var det främst en hobby för överklassen, men i början av 1900-talet spreds transportmedlet och blev snabbt populärt.

– Det öppnade samhället. Med hjälp av cykel kunde man ta sig lång väg till arbete eller för att gå på dans. Cykeln har faktiskt betytt mycket för att begränsa inavel i Sverige, berättar Birgitta Martinius.

När bilismen tog fart ordenligt på 50-talet var det dock många som ställde cykeln hemma och under de kommande årtiondena dippade cyklandet. Men idag är cykeltrenden kanske hetare än någonsin.

– Det visar att man tar ansvar för sig själv och miljön. Mätningar visar också att det är snabbaste sättet att ta sig fram i tätorter.

Mölndals stadsmuseum har samlat in bilder från privatpersoner som visar barn och familjer som är ute och cyklar i vardagslivet. En annan del handlar om dem som brinner för cykling på ett annat sätt och tävlar i sporten. I takt med att cyklingen blivit allt mer populär har det även uppstått baksidor, som också tas upp på utställningen. Det handlar dels om doping inom cykelsporten, som visserligen funnits länge men fått stor uppmärksamhet på senare tid.

ANNONS

Cyklingen väcker också starka känslor och besökarna kan exempelvis läsa mer om det omdiskuterade fenomenet Memil, en förkortning av medelålders män i lycra. Dessutom visas en intervju med en expert i trafikpsykologi, som förklarar varför konflikter mellan cyklister och andra trafikanter uppstår.

– När man cyklar och har bra fart vill man inte stanna, utan fram till målet. Det blir intressant att se vad som kommer att hända med cykelbanorna i framtiden, säger Birgitta Martinius.

Fakta: Cyklar

  1. Pågår på Mölndals stadsmuseum till och med 15 september 2019.
  2. I kväll berättar historikerna Lars Gahrn om Mölndals cykelhistoria.
  3. Lördag 27:e oktober är det föredrag med Fabienne Roux som berättar om sitt arbeta med att lära vuxna människor cykla.
  4. Under höstlovet, 31 oktober till fredag 2 november, kan barn skapa pyssel med trasiga cykelslangar.
ANNONS