Utsatt för mordförsök: "Jag var livrädd"

Mannen i 40-årsåldern misstänks ha mördat sin barndomsvän. Sedan gick han hem till ett grannpar och försökte döda dem med en yxa och kniv. I förhör berättar paret om mardrömskvällen. – Jag var livrädd, säger mannen.

ANNONS
|

Mannen i 40-årsåldern ställs inför rätta på måndag för ett mord och två mordförsök. Den man han misstänks ha mördat är en barndomsvän. Barndomsvännens och den mordåtalade mannens familjer hade en gemensam middag i början av december i fjol - men middagen spårade ur.

När de dukade av bordet ska mannen i 40-årsåldern, enligt misstankarna, ha huggit sin kompis i bröstet med en kniv så att han avled. Den mordåtalade mannen försvann sedan från huset i Onsala. Då ska han ha gått hem till sitt hus, en bit därifrån, och hämtat en annan kniv samt en yxa. Sedan misstänks han ha gått hem till ett grannpar.

ANNONS

Där ska han, enligt åtalet, ha huggit kvinnan och mannen med en yxa och en kniv så att de skadades mycket allvarligt. Kvinnan fick livshotande skador men överlevde. De båda ska dock ha fått bestående hjärnskador.

I förhör berättar paret omskräckkvällen.

Kvinnan minns inte så mycket från händelsen men har berättat att hon var i parets sovrum på nedervåningen när en ruta krossades. Hon såg sedan en okänd man inne i sitt hus.

– Jag frågade "vad gör du här?"

Hon började också ropa på hjälp.

Hennes make befann sig på övervåningen, framför datorn.

– Jag hörde att någon skrek. Jag tyckte det var konstigt. Vad var det som hänt liksom, frågar han sig i förhör och beskriver skriket.

– Jag hörde att det var panik.

Han sprang ner för att se vad som hände. Då stod han öga mot öga med den nu åtalade mördaren, enligt vittnesmålet. Han såg hur mannen i 40-årsåldern höll två föremål i händerna, i den ena handen en yxa och i den andra ett stort taggigt föremål.

Han berättar att han försöktefå tag i inkräktaren, som han kallar honom, för att slänga ut honom ur huset. I förhör berättar mannen att han då blev slagen. Han säger att han inte kunde göra så mycket eftersom han inte hade beväpnat sig med något tillhygge.

ANNONS

– Jag var livrädd, berättar han.

Mannen som bodde i huset fick flera slag mot huvudet av inkräktaren, som han minns det. Han säger att han har svårt att komma ihåg saker emellanåt. Efter de första slagen är minnesbilderna vaga. Han beskriver det som att "händelseförloppet består av fragmentariska minnesbilder där minnet i detaljer inte fungerar".

Han berättar att inkräktaren slogbåde honom och hans fru med någon form av vapen. Han ska även ha huggit mot dem och riktat huggen mot deras huvuden - hugg som inte träffade. Enligt mannen som bor i huset ska mannen i 40-årsåldern framförallt han ha riktat sig mot hans fru. Han var övertygad om att den åtalade mördaren kommit för att döda dem.

ANNONS