Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Utredningen läggs ner efter storbranden

Polisen lägger ner förundersökningen efter branden på Sveriges största flyktingboende - Restad Gård i Vänersborg. – Allt tyder på att det var en olycka, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för avdelningen för grova brott på Trollhättepolisen.

Det var vid 04-tiden på morgonen den 26 februari som SOS larmades om en brand på asylboendet på Restad Gård i Vänersborgs kommun.

Boendet är Sveriges största flyktingboende och när larmet gick brann för fullt på tredje våningen i en av byggnaderna där cirka 160 av de asylsökande bor. 

Enligt Vänersborgs kommuns hemsida bodde det i maj 2016 totalt 1 200 personer vid anläggningen.  

LÄS OCKSÅ: Flydde lågorna genom fönster - misstänkt mordbrand

Många rökskadades

Mellan 15 till 20 personer fick vård på plats för lindrigare rökskador efter branden. Människor hoppade också i panik ut från tredje våningen för att fly undan lågorna och utöver personerna som fick vård på plats kördes tre människor i ambulans till Norra Älvsborgs sjukhus. 

Sot, rök och hetta förstörde nästan alla utrymmen på våningen. Polisen inledde efter branden en förundersökningen gällande mordbrand, men har under utredningens gång inte kunnat styrka att någon medvetet tände på fastigheten. 

– Polisens tekniker har inte hittat någon brandorsak och ingen av de boende eller någon väktare har sett någon som tuttat på. Och om någon hade för avsikt att tända på så vore det konstigt att göra det på tredje våningen och inte första, säger Sten-Rune Timmersjö.

Cigarett kan ha orsakat branden 

Många vittnesförhör har hållits med personer som befann sig på våningen.

– Det har inte varit lätt att få tag i alla, men vi har hållit 26-27 förhör.

Enligt Timmersjö tyder allt på att det rör sig om en olycka med en cigarett, ett tänt ljus eller något liknande.

– Därför kommer jag att lägga ner ärendet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.