Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I god form. Rune Stjernström, Årets Kungälvsbo, går stavgång en timme varje dag. "Det var antagligen därför jag klarade mig så bra från den stroke jag fick i november. Jag var hemma i en månad, sen kunde jag gå tillbaka till jobbet", säger han. Bild: Martin Björklund

Utmärkt i idrottens tjänst

Årets Kungälvsbo lämnar aldrig kommunen – förutom vid IK Kongahällas bortamatcher och när Gais spelar fotboll på Gamla Ullevi.

Rune Stjernström, 77, har gett sitt liv till idrotten i Kungälv. Som spelare, som tränare och ledare. Egentligen skulle han ha gått i pension för tolv år sedan, men han jobbar fortfarande kvar på fotbollsklubben IK Kongahällas kansli.
– Mitt huvudsakliga jobb är marknadsföring, att ta hand om sponsorer under A-lagets matcher och att anordna turneringar och cuper, säger han under intervjun i båthamnen på Nordön i nordligaste Kattegatt.

I hamnen har Rune och hustrun Ulla-Britt befunnit sig varje sommar sedan motorbåten sjösattes för första gången, 1976.
– Det är perfekt här. Nära till Marstrand och där borta har vi en egen ö som ingen annan kommer till, säger Rune och pekar ut ett 100-tal meter västerut.
Som ett av tio barn, där åtta var pojkar, kom idrotten in tidigt i livet. Under 50-, 60- och 70-talen spelade Rune Stjernström ishockey med Kungälvs IK och Gais då den senare klubben spelade i högsta serien, han spelade bandy för flera Kungälvsklubbar och förlorade två SM-semifinaler med IFK Kungälv inför 4 000 åskådare på Skarpe Nord och därutöver spelade han fotboll med IK Kongahälla som nådde två kvartsfinaler i Svenska cupen som bäst.

När han närmade sig 40-strecket slutade han som spelare men övergick direkt till att bli tränare för olika klubbar i alla tre idrotterna.
– Under 15 år som tränare lyckades vi ta elva seriesegrar. Men en gång åkte vi ur en serie. Det grämer mig fortfarande.
Sedan slutet av 90-talet har Rune Stjernström varit fotbollen och IK Kongahälla trogen.
– Det är så roligt. Framför allt att få möta alla ungdomar. Vi jobbar för att alla ska kunna vara med och när barnen i Kungälv ropar "Hej Rune", då känns det som att man gjort något bra.

Kongahällas upptagningsområde består av centrala Kungälv, men det är inte bara fotboll som står på klubbens agenda. Den anordnar dans i Folkets park under somrarna och på Kvarnkullen under vinterhalvåret, dessutom driver den en second hand-butik där ett 20-tal personer, flera tidigare långtidsarbetslösa, fått arbete.
– Jag tycker det är viktigt att klubben försöker hjälpa till och finns till för många. Inte bara de som spelar fotboll.

Sedan lång tid tillbaka anordnar föreningen en turnering där de flesta skolklasserna från årskurs 1–6 i Kungälv och Ale deltar. Och på somrarna finns han med när klubben har fotbollsskola.
– Den avslutas alltid med glassregn. Alla som håller på Gais får en glass och det är så härligt för då är vi alltid så många gaisare. 
Tidigare i sommar röstades han fram som "Årets Kungälvsbo" – den första någonsin.
– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Jag känner mig hedrad och uppskattad för det jag gjort och det jag gör. Jag ser det som en utmärkelse för alla ideella ledare, för utan dem skulle Idrottssverige inte fungera.
– Han har gjort och gör mycket för ungdomsidrotten i Kungälv. En genuin eldsjäl med mycket åsikter, starkt engagerad och han drivs av ett starkt rättvisepatos att alla ska få vara med, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälv.

När intervjun är över ska Rune och Ulla-Britt Stjernström lämna båten för den här sommaren. På måndag öppnar IK Kongahällas kansli efter semestern.