Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Renoveringsbehov. Åbybadet behöver en rejäl upprustning och planen är att också bygga ut med ytterligare en 25-metersbassäng. Bild: Lisa Henricson

Utbyggnad av Åbybadet tar tid

Upphandlingen inför utbyggnaden av Åbybadet i Mölndal drar nu igång och förhoppningen är att nya simhallen ska stå klar 2022. Men oppositionen tycker att det går för långsamt.

– För varje dag som går blir det gamla badet sämre. Man måste komma loss nu, säger kommunalrådet Marcus Claesson (L).
Trots omfattande problem med bland annat vatten som tränger in i tak- och väggkonstruktionen anser styrgruppen, som består av politiker och tjänstemän, att det är bättra att renovera dagens badhus och göra en tillbyggnad än att riva dagens simhall. 
Inriktningen är därför att bygga en ny 25-metersbassäng och kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S) hoppas på byggstart i mitten av nästa mandatperiod, kring år 2020, som Mölndals-Posten skrivit om.
– Nu börjar vi med upphandlingen och siktar på att ha en entreprenör efter sommaren. Senast 2022 måste vi kunna se en förändring, säger hon.

Majoriteten (S, V, MP, KD) vill att projektet ska omfatta hela Åby fritidsområde och att kommunen även ska bygga tak på bandybanan, läktare vid friidrottsarenan och nya omklädningsrum. Därför vill den politiska ledningen använda så kallad strategisk partnering, vilket innebär att man gör en upphandling som omfattar flera projekt och där kommunen sedan har möjlighet att förändra kraven under processen.
– Vi vill ta ansvar för hela fritidsområdet, men fokus ligger på simhallen och vi har alltid möjlighet att ta bort objekt i efterhand, säger Marie Östh Karlsson.

Hon betonar att det fortfarande återstår flera stora frågetecken. Det är inte beslutat exakt vad som ska byggas och hur mycket det får kosta, men projektet ska finnas med i investeringsbudgeten som ska klubbas i juni. I samband med det kommer även frågan om hur det framtida Åbybadet ska se ut att klarna, enligt Marie Östh Karlsson. 
– Vi jobbar med det här i styrgruppen nu så får vi se vad det landar i. Det är viktigt att vi är överens om så här stora investeringar.

Marcus Claesson är nöjd med inriktningen som innebär att det nuvarande badhuset inte ska rivas. Däremot kritiserar han flera andra delar i projektet. Bland annat att majoriteten ännu inte har avsatt några pengar i budgeten i motsats till allianspartierna M, L och C som har lagt 115 miljoner kronor på en utbyggnad.
Marcus Claesson tycker också att det är fel att blanda in fler projekt i upphandlingen.
– Det riskerar att röra till bilden och man tappar fokus på huvudbygget. Att bygga simhall är tillräckligt komplicerat ändå.