Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Odile Boris svärmor i Hindås har fått kommunala matleveranser i sju år. Nu känner hon oro för att omställningen ska bli för stor för svärmodern.

Upprörd över nya matregler för äldre

I april slutar Härryda kommun att köra ut mat till gamla. Ett beslut som gör Odile Boris i Hindås upprörd. Hon vet inte hur hennes svärmor kommer att klara omställningen.

Förändringarna för gamla i Härryda kommun med behov av stöd kommer tätt under vårvintern. 1 mars höjs avgiften för äldre och funktionshindrade som vill ha hjälp med tvätt och städning från 151 kronor till 343 kronor. En höjning på 127 procent.

I april slutar hemtjänsten att köra ut lokalt tillagad mat till de gamla.

Anledningen är att kommunen inte anser sig kunna leva upp till Livsmedelsverkets krav.

– Den kalla maten ska paketeras på ett visst sätt och den varma ska hålla viss temperatur och det här klarar vi inte, säger kommunstyrelsens ordförande Anette Eiserman-Wikström (M).

I brevet uppmanas brukarna att välja ett av fem alternativ för hur de i framtiden tänker ordna sina middagar.

– Min svärmor orkar inte åka iväg och äta någon annanstans sju dagar i veckan. Bara att åka till läkaren är slitsamt för henne. Inget av alternativen är godtagbart. Jag vet inte hur vi ska lösa det här, men hon ska inte behöva äta färdigmat, säger Odile Boris.

Enligt kommunen är de färdigrätter som handeln erbjuder bättre alternativ. De har både bättre hållbarhet och ett minst lika bra näringsinnehåll.

– En stor del av den mat som körs ut i dag är kall och då blir det svårt med hållbarheten. Nu får de gamla större valfrihet och maten i handeln rymmer ett stort spektrum av kvalitet och näringsinnehåll, säger kommunens kostsamordnare Rosa Falck.

Även kommunstyrelsens ordförande framhåller valfriheten

– Vi har ju egentligen ökat alternativen med det här, säger Anette Eiserman-Wikström.

Tycker du att det här är ett bra system?

– Jag vill inte se rubriker i tidningarna om att vi inte lever upp till livsmedelsverkets lagkrav.

Odile Boris står dock fast vid sin uppfattning:

– För svärmor är det här en katastrof. Och det gäller säkert fler som är dementa och sjuka.