Partille kyrka är utgångspunkten i vandringen och här finns historier enligt David Anthin och Maria Dahl. Bild: Karina Hansson
Partille kyrka är utgångspunkten i vandringen och här finns historier enligt David Anthin och Maria Dahl. Bild: Karina Hansson

Upplever Partilles historia med nya ögon

För att trivas där du bor bör du känna till platsens historia. Det anser David Anthin som tillsammans med Martina Pettersson Lindgren och Cajsa Román leder en kulturhistorisk vandring i Partille centrum.…

ANNONS
|

– Alla platser har en historia och ju mer globala vi blir desto intressantare blir det nära. Vi behöver en identitet, säger David Anthin, litteraturvetare, och en av tre som dramatiserar en kulturhistorisk vandring i centrala Partille.

Det var kyrkan i Partille som i höstas hörde av sig till kommunen och ville göra en kulturhistorisk vandring. Kommunen, som haft samma idé sedan 2012, kontaktade David Anthin, som tidigare gjort en liknande vandring i Jonsered, och frågade om han skulle kunna skriva manus till den här vandringen.

– Vi hade en uppstart ihop med Partille hembygdsförening och Partille kyrka. Det var roligt, vi spånade och kollade fakta och anekdoter. "Slottet" har man sett alla gånger, men den fascinerande borgkulissen – vad är det?

ANNONS

Maria Dahl, kultursamordnare i Partille kommun, och David Anthin, säger att Partille hembygdsförening sitter inne med stor kunskap och spännande berättelser.

– Det är sådant som är svårgooglat många gånger, säger han.

Och så berättar David Anthin historien om Ernst och Louise Harbeck. Hur Ernst lät bygga borgkulissen högt uppe på berget för att frun Louise, som kom från Schweiz, skulle lindra sin hemlängtan till Rehndalen.

– Jag misstänker att många som bor här inte har full koll på de olika historierna, säger David Anthin.

Under vandringarna kommer deltagarna att få träffa kända och okända personer från Partille som David och hans kollega Martina Pettersson Lindgren, gestaltar och berättar historien om; Niklas Björnberg, Herman och Davida Jonsson och tidigare nämnda Ernst och Louise Harbeck. Det kommer även att bjudas på dragspelsmusik med Cajsa Román.

Och så fortsätter David Anthin att berätta om Slottet, eller herrgården som man ser från E 20 när man kör igenom Partille. Om hur den stormrike ägaren Niklas Björnberg, som runt 1800-talet hade monopol på spannmålsförsäljningen, i stället sålde spannmålet till brännvinsproduktion och startade Björnbergska brännvinskriget.

Maria Dahl berättar att det händer mycket i Partille centrum just nu med nybyggen på flera ställen och att det finns en vits med att veta hur det en gång har sett ut innan Allum och Partille arena.

ANNONS

Och tanken är att den kulturhistoriska vandringen även ska erbjudas skolan och nyanlända.

– Det vore en jättefin introduktion för nyanlända, säger David Anthin.

– Det handlar om att vi vill nå ut och mötas, samlas och känna tillhörighet, säger Maria Dahl.

Fotnot: De kulturhistoriska vandringarna kommer att gå 14 och 15 april klockan 13. En tur kostar 100 kronor och vandringen utgår från Partille kyrka och tar ungefär en timme. Förköp på partille.se

ANNONS