Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgifter: Avskedsbrev hos 21-åringen

En bil som tros tillhöra gärningsmannen, ska ha påträffats nära skolan i Trollhättan där två personer i går mördades. Dåden ska enligt polisen ha rasistiska förtecken. Polisen har beslagtagit den misstänkta 21-åringens bil nära skolan och dessutom kan GP avslöja att polisen hittat något slags avskedsbrev som mannen lämnat efter sig. Senare på fredagen bekräftade polisen uppgifterna.

GP avslöjade på fredagsmorgonen att den 21-årige gärningsmannen, dubbelmördaren som sköts av polis på en skola i Trollhättan, efterlämnade ett avskedsbrev.

- Vi ska prata om det lite senare, säger kommissarie Thord Haraldsson.

Ovanstående svar lämnar förundersökningsledaren på en direkt fråga om det finns ett avskedsbrev. Kommissarien tillägger:

- Det finns lite saker på gång. I nuläget diskuterar vi om vi ska hålla en presskonferens.

En sådan kan komma att hållas vid middagstid på fredagen.

- Det har gjorts intressanta fynd i 21-åringens lägenhet, säger Haraldsson, utan att vilja specificera dem närmare.

En bil som mannen använde stod parkerad utanför Kronans skola. Den är beslagtagen av polisen och förd till Göteborg.

- Bilen bärgades i natt. Vad jag vet har den tekniska undersökningen av den inte börjat än.

Fynden som gjorts i mannens lägenhet - styrker de teorin att det rörde sig om ett hatbrott?

- Jag kommenterar inte det just nu.

Thord Haraldsson uppger att två stickvapen användes vid morden:

- Det var ett svärd och en kraftig kniv, flera decimeter lång.

Det finns inga uppgifter om att 21-åringen skulle ha haft någon medgärningsman. Enligt kommissarie Haraldsson finns ännu inget besked som klarlägger huruvida mannen var drogad under dåden.

- I bilen har vi sett föremål som anses intressanta för utredningen, säger Tord Haraldsson, kriminalkommissarie vid roteln för grova brott i Trollhättan.

Exakt vad som fanns i bilen vill inte Tord Haraldsson kommentera i nuläget men enligt uppgift till GP ska det ha funnits flera knivar i bilen. Den misstänkte ska ha attackerat sina offer med just knivliknande föremål. Bilen är nu bärgad till polisen i Göteborg för teknisk undersökning.

Polisen är nu övertygad om att gårdagens skolmord var rasistiskt motiverade och rubricerar attackerna som hatbrott.

- Vi gör den bedömningen utifrån klädsel och uppträdande, selekteringen av offer på brottsplatsen och efter husrannsakan, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Offren är samtliga av utländsk härkomst, konstaterar han.

Tidningen Expo har uppgett att 21-åringen "under den senaste månaden" visat tydliga sympatier för högerextrema och invandringsfientliga rörelser. Peter Adlersson berättar att vissa fynd gjorts vid husrannsakan hos den misstänkte 21-åringen, men vill inte gå in på vilka. Han vill inte heller kommentera om den misstänkte har haft kontakt med andra personer inför eller i samband med planering eller utförande av skolmorden.

Läs också: Direktrapporteringen från Trollhättan fortsätter

Läs också: Elever poserade på mobilbild med misstänkt mördare

Att polisen nu är övertygad om att morden i Trollhättan har rasistiska motiv är alltså en samlad bedömning av vad som hittats i gärningsmannens bostad, samt hur han varit klädd och agerat på brottsplatsen.

- Vi har ju hört en stor mängd personal, lärare och elever och vi har fått en uppfattning om hur han gått till väga, säger Peter Adlersson.

- Sitt första offer påträffade han utanför skolan. Sen har han rört sig över ett stort område inne på skolan, i alla fall på två våningar. Han har gått till olika klassrum och knackat på. Ytterligare två offer ska ha funnits i klassrum och blivit attackerade på väg ut därifrån, fortsätter Peter Adlersson.

Vad har det för betydelse att polisen nu ser ett motiv för händelsen?

- I och med att gärningsmannen är avliden så har det inte någon betydelse för en lagföring, men för de drabbade, de anhöriga och för lokalsamhället och kanske till och med för hela Sverige finns ett behov av att få veta så många detaljer som möjligt, säger polisens kommenderingschef Niclas Hallgren till TT.

Så även om det inte blir fråga om en rättslig process utreder polisen gärningsmannens bakgrund på flera plan.

- Vi tittar väldigt noga på gärningsmannen. Dels vad som förekommer på nätet, dels vad vi har hittat hemma hos honom. Vi jobbar med att skapa en helhetsbild. Vi ser en ganska tydlig parallell till andra fall av skolskjutningar om man tittar till gärningsmannaprofilen, säger Niclas Hallgren.

Att han var ensam, tillbakadragen och haft intresse för högerextrema åsikter?

- Vi väger in alla de aspekterna och har kunskap och tillgång till forskning i de här frågorna.

Vad var han för person?

- Vi vill avvakta med att gå ut med mer kring det.

Senare på eftermiddagen bekräftades GP:s uppgifter på polisens presskonferens.

- Där har vi anträffat en handling som klart pekar på att den här handlingen var planerad, och ett hatbrott, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

- Det är en typ av självmordsbrev.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.