Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Nyblom har länge sett till att området ner mot Nordre älv hålls öppet.

Uppfräschning av Komarken

Igengrott, skräpigt och otryggt. Boende kring Nordre älv i Kungälv har länge klagat på hur området tillåtits förfalla. Nu ska det fräschas upp.
Kommunens landskapsarkitekt Erik Sturesson tror att man mycket väl skulle kunna vistas i Kungälv i en vecka utan att se en skymt av vattnet.
- Det är jättetråkigt, men så bortbyggd är älven, konstaterar han.
Flera boende kring Komarken har länge påpekat det sorgliga i att marken intill vattnet tillåts att växa igen. En av dem är Anders Nyblom, som köpte sin villa på Mycklaborgsgatan för 40 år sedan.
- På den tiden fanns det planer för området, man såg älven även från gatan längst bort, och det fanns tankar på att låta får beta vid vattnet, berättar han.
Vassen växte sig hög och Anders Nyblom har själv hållit stigen i trim med lie och gräsklippare. Förfallet har flera gånger varit uppe på kommundelsstämmor och för fem-sex år sedan skrev de boende ett brev till kommunen och krävde uppfräschning.
Nu har samhällsbyggnadskontoret tagit fram ett förslag på hur älvstranden med enkla medel kan bli mer attraktiv.
I nuläget finns varken investeringspengar eller politiska direktiv men visionen är att på sikt utveckla området ännu mer och skapa en strandpromenad längs hela centrum. Åtgärderna är små och handlar först och främst om röjning av vass och sly.
Stora naturvärden
- Man ska kunna se älven igen, och området ska kunna kännas tryggt. Man ska få vattenkontakt. Det har man inte haft på säkert 20 år. Det är bara att hålla med de boende: Området har aldrig varit iordninggjort. Jag hoppas verkligen att man inom några år kan ta tag i hela strandpromenaden, hela älven, säger Erik Sturesson.
Området har stora naturvärden. Närmast vattnet växer spridda dungar av björk, ek, al, oxel, asp, sälg och poppel, buskar med druvfläder, rosor och vide.
Hög vass
Men i stället blev platsen ett tillhåll för såväl fester som för dumpning av trädgårdsavfall och skräp.