Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Unikt fiskfynd i Lysekils hamn

Ett högst ovanligt fynd har gjorts i Lysekils hamn: en stör. Det kan handla om en art som betraktas som utdöd i Svenska vatten och som inte fångats sedan 90-talet.

- Det är kul och spännande! Jag har aldrig sett en stör, säger Susanne Eriksson, marinbiolog vid Göteborgs universitet som jobbar på Kristinebergs forskningscenter.

Det var inte hon som hittade stören, utan personal på färjan Karl Wilhelmsson. Däremot hjälpte hon till att dra upp den flytande fisken ur vattnet.

- Den var död men den såg fräsch ut och var inte urtagen eller nåt, den var helt ren. Den var drygt en meter, så det är en ganska stor fisk, berättar hon.

En sak som Susanne Eriksson tycker gör fyndet extra spännande är att den liknar en Europeisk stör. Arten är i stort sett utrotad och är känd från Sverige bara genom ett exemplar fångat 1991 väster om Kummelbank utanför Göteborg, berättar Susanne Eriksson. Den Europeiska stören finns i dag bara kvar i ett litet bestånd utanför Frankrike.

Om det verkligen är en Europeisk stör återstår dock att se, det finns flera andra arter om stör som den kan förväxlas med, som rysk stör eller atlantisk stör.

- Vi vet ju inte var den kommer ifrån, den kan vara dumpad från ett fartyg. Havets hus har tagit hand om den. De skickar den till naturhistoriska museet i Göteborg, så kommer de att artbestämma den och om man kan bestämma var den kommer ifrån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.