Ungdomar kan söka sommarjobb hos Göteborgs stad och VGR

Det har blivit dags att söka sommarjobb, och som så ofta erbjuder kommuner och regioner platser till högstadie- och gymnasieelever som kan ta klivet in på arbetsmarknaden. Medan Göteborgs stad planerar att öka antalet platser i år, har Västra Götalandsregionen dock färre jobb än vanligt att erbjuda på grund av coronapandemin.

ANNONS

Västra Götalandsregionen öppnade på måndagen upp för ansökningar till sommarjobb, eller feriepraktik som det ibland kallas.

I år erbjuder regionen omkring 300 platser till gymnasieelever, varav omkring en tredjedel finns i Göteborg, Mölndal och Partille. Det är färre platser än innan pandemin, då man brukade kunna erbjuda omkring 500–600 platser varje sommar, menar Emelie Thörngren, central samordnare för feriepraktiken i VGR.

– Man behöver ingen erfarenhet och det finns inget krav på utbildning, utan arbetet sker vid sidan av en handledare.

18-årsgräns inom vården

Alla som är födda mellan 2003 och 2005 och folkbokförda i Västra Götaland kan söka, men föreskrifter från Arbetsmiljöverket på grund av covid-19-pandemin gör att endast de äldsta gymnasieungdomarna kan få vårdjobben.

ANNONS

– Det är fortfarande en del restriktioner när det gäller vården, så de flesta av våra platser har 18-årsgräns, säger Emelie Thörngren.

LÄS MER:Sahlgrenska-chefen: ”Vårdplatssituationen är kaotisk och förfärlig”

Drygt 3 000 sökte VGR-jobb 2021

Det är just inom hälso- och sjukvården som de flesta av regionens sommarjobbsplatser finns, men det finns också platser inom exempelvis administration, köksarbete och serviceverksamhet. Ansökningstiden sträcker sig till den 25 mars.

Emelie Thörngren, central samordnare för feriepraktiken i Västra Götalandsregionen, VGR.
”Vi är glada att vi kan erbjuda feriepraktik i sommar”, säger Emelie Thörngren på VGR. Bild: Privat

– Tittar man på förra året fick vi in drygt 3 000 ansökningar, min gissning är att vi nog kommer hamna någonstans däromkring i år igen.

Hade regionen inte kunnat få fram fler än 300 platser, om 3 000 söker?

– Jag är extra tacksam för de 300 platser vi har fått ihop med tanke på att vi har en utmanande tid bakom oss, och som vanligt sker tilldelning av jobben genom lottning. Vi är en av flera arbetsgivare man kan söka till, exempelvis anordnar ju kommunerna också sommarjobb.

LÄS MER:Regiondirektören lämnar sin post

Göteborgs stad har ökat platserna

En av de kommunerna är Göteborg, där ansökan öppnade den 1 februari och stänger 28 februari. Främst är det elever i årskurs nio och första året på gymnasiet som kan söka. Elever som går andra året på barn- och fritidsprogrammet eller vård- och omsorgsprogrammet kan också söka sommarjobb inom de yrken som de utbildar sig till.

ANNONS

Förra året kunde Göteborgs stad erbjuda omkring 4 000 platser, och man hoppas kunna få fram minst lika många 2022.

– Vi har till och med ökat antal platser de senaste åren och det tror vi att vi kan göra även i år. Sommarjobben är viktiga, inte minst för gymnasieungdomarna som är på väg att ta sig ut på arbetsmarknaden i en tid när arbetsmarknaden sviktar och många av de jobb som vanligtvis är ungdomarnas första har försvunnit, säger Anne Benson, områdeschef Arbetsmarknad och vuxenutbildning, till kommunens tidning Vårt Göteborg.

Sommarjobben lottas ut

Kommunens sommarjobb finns inom bland annat förskolan, vård- och omsorg, administration, städning och parkförvaltning.

– Vår målsättning i sommar är att göra arbetet mer varierat, försöka ha samarbete med andra förvaltningar och se till att ungdomarna får ut så mycket som möjligt av att jobba hos oss, säger David Arvidsson, projektledare på park- och naturförvaltningen som räknar med att ha omkring 300 platser, till Vårt Göteborg.

Det är endast ungdomar som är folkbokförda i Göteborg som har möjlighet att söka jobben hos kommunen. Efter att ansökningsperioden löpt ut lottas platserna ut.

LÄS MER:SKR: Fler sommarjobb i år trots pandemin

LÄS MER:Nu kan du söka sommarjobb på Göta kanal

LÄS MER:BUP saknar nästan 60 anställda i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS