Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Kokk, 2 år, är för liten för att söka sommarjobbet som lekspecialist men han vet redan vad han vill. Bild: Karina Hansson

Ungar ska tycka till om lekplatser

Nu finns ett annorlunda sommarjobb att söka i Kungsbacka. Små specialister som ska testa kommunens lekplatser.

I Kungsbacka kommun pågår en ständig översyn av kommunens lekplatser och som en del i att lyssna på alla medborgare går kommunen nu ut med en annons där den söker lekspecialister som ska testa lekplatser.

I annonsen, som ligger ute på kommunens hemsida, framgår att den sökande ska vara mellan 3 och 12 år, gilla att leka och dessutom kunna tycka till om lekplatsen.

Under tre dagar i juni ska ett 30-tal ungar leka sig igenom kommunens lekplatser och ge sina omdömen.
– Då ska vi prata med dem om var de gillar att leka och vad de gillar att leka med, säger Malin Gustafsson, landskapsarkitekt på trafik och park i Kungsbacka kommun.

Hon ser gärna att barn med olika kön, språk, åldrar och funktionshinder skickar in sina ansökningar. Uppgifterna från barnen kommer sedan att samlas in och tas med i åtgärdsplaner för både gamla och nya lekplatser.
– Det är viktigt att åsikterna vägs in i framtiden och att man tar reda på hur barn tänker i Kungsbacka. Det här är en långtidsplan och vi vill tillgodo se barnens behov, säger Malin Gustafsson som fortsätter:
– Vi har en målbild där vi ska anpassa lekplatserna till barn med funktionsnedsättning, öka jämställdheten och tryggheten. Nu vill vi föra en dialog kring detta.

Hon säger också att det är viktigt att alla får göra sina röster hörda och att alla får vara med och påverka. Och för kommunens del handlar det också om att skapa jämställda, hälsofrämjande, trygga och trivsamma lekplatser för alla barn.
– Det är viktigt att uppmuntra till fysisk aktivitet, säger Malin Gustafsson.

På lekplatsen i stadsdelen Aranäs leker tvåårige Albin Kokk. Han hoppar högt i studsmattan med mamma Sandra Johanssons hjälp.

Sista ansökningsdag är 21 maj 2017.

Albin är dock för liten för att få söka jobbet, men om man tolkar honom rätt så är det en jättelång rutschkana som står högst upp på önskelistan. Men han gillar även att gunga och hoppa.