Unga vill påverka mer

ANNONS
|

Detta anser kristdemokraten Marie Berg och pekar på resultatet av fjolårets ungdomsenkät, som hade delaktighet och inflytande som tema.

- Ungdomarna måste få vara med och skriva dagordningen om de också skall engagera sig i att driva frågorna, understryker hon i en motion där hon lämnar flera konkreta förslag på förbättringar av ungdomars möjlighet till inflytande.

Hon hänvisar till en modell för ökad delaktighet från Kungsbacka med en webbaserad förslagslåda. Men en sådan förslagslåda har diskuterats i den framtidsverkstad som arrangerades i Mölndal.

Då kom man fram till att Kungsbackamodellen främst innebär en lösning för de ungdomar som redan är vana att påverka.

ANNONS

- Förvaltningen avråder därför från att satsa resurser på ett liknande projekt i Mölndal, förklarar fritidschefen Karl-Gunnar Nordanstad i sitt remissyttrande.

Då det gäller försöken att skapa ett rådslag där ungdomar och politiker deltar så tycker han att det anknyter på mycket nära sätt till den verksamhet som håller på att växa fram inom ramen för Kållereds ungdomsråd, "Kålleråd".

Kållerådet uppstod som ett resultat av en framtidsverkstad kring ungdomars delaktighet och inflytande som arrangerades hösten 2006 där personal och ungdomar från Åby, Bifrost och Kållered deltog.

Fritidsförvaltningen föreslår att Kålleråd i ett första steg tillfrågas om det kan hjälpa till att utforma ett rådslag och vilka frågor man kan ta upp där.

Förslaget om en "ungdomsbankomat" innebär att ungdomar mellan 14 och 20 år kan ansöka om medel för olika satsningar. En sådan bankomat finns i princip redan, men den riktar sig till ungdomar i lägre åldrar.

Pengar från denna satsning har redan gått till flera projekt och till en studieresa för en grupp tjejer från Lindhaga till tjejverksamheten Excist i Stockholm.

Sammanfattningsvis konstaterar Karl-Gunnar Nordanstad att fritidsförvaltningen delar Marie Bergs uppfattning att ungdomars delaktighet och inflytande bör breddas och att alternativ för detta bör stimuleras.

ANNONS