Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unga utsätts för grova nätkränkningar

Ungdomar utsätts för grova kränkningar och kallas för horor, missbrukare och psykiskt sjuka på så kallade skvallerkonton på sajten Ask.fm. Flera kommunala skolor i Västsverige har nu blockerat sajten.

Det är SVT Nyheter Väst som skriver att namngivna ungdomar hängs ut som horor, psykiskt sjuka och missbrukare.

- De säger att man ska ta livet av sig, hoppas att du blir våldtagen. Sådana kommentarer uppfattar jag som grova, säger en bloggare till SVT Nyheter Väst.

Bloggaren är en av många unga som fått ta emot anonyma kränkningar på sajten Ask.fm. Det har skett på så kallade skvallerkonton på sajten. SVT:s Uppdrag granskning har kartlagt Ask.fm och hittat ett 40-tal skvallerkonton kopplade till ett 20-tal orter.

Annie Mullins är säkerhetsansvarig på Ask.fm.

- Vi tillåter inte kontona men vi behöver bli underrättade om dem. Personer måste rapportera när de hittar dem och inte delta i att fortsätta sprida rykten, det fruktansvärda skvallret eller kränkningar som finns. Det är väldigt viktigt att det rapporteras till oss – vi kommer att vidta åtgärder, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Sajten har nu blockerats av flera västsvenska kommunala skolor. Enligt SVT Nyheter Väst har Ask.fm blockerats i skolor av minst 16 kommuner i Sverige. I Storbritannien och USA har sajten uppmärksammats i samband med självmordsfall. Företaget bakom medger att det förekommit problem men uppger att man nu har nya ägare och ska granska mer vad som skrivs.

- Sociala medieföretag kan inte känna till varenda kommentar som gjorts. Det är så sociala medier fungerar, säger Annie Mullins, som uppmanar att de som ser kränkningar att rapportera det till sajten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.