Elin Linders, Nike Elmquist och Stina Johansson lagar en rotfruktsgratäng på Matskolan i Kungsbacka. Bild: Karina Hansson
Elin Linders, Nike Elmquist och Stina Johansson lagar en rotfruktsgratäng på Matskolan i Kungsbacka. Bild: Karina Hansson

Unga lär sig laga mat från grunden

Det ska börjas med de barnen. Matskolor i Halland lär barn att laga mat från grunden och att minimera svinnet.

ANNONS
|

Inne i skolköket på Hålabäcksskolan i centrala Kungsbacka håller ett 20-tal unga på att förbereda dagens lunch. Vid ett av köken står Elin Linders, Nike Elmquist, Stina Johansson och Mateusz Wojtowicz och ska laga en rotfruktsgratäng. Morötterna och palsternackan är hackade och Mateusz Wojtowicz håller på att skala en stor kålrot.

Vad är det som är så roligt med matskolan?

– Att vara med andra personer och laga mat, säger han och säger att det är bra att lära sig så att han kan laga mat själv hemma innan föräldrarna kommer hem.

Under tiden har Nike Elmquist hettat upp oljan som rotfrukterna ska fräsas i.

ANNONS

– Jag vill lära mig att laga mat och den godaste maten hittills har varit kycklinggryta och havrevåfflor med hjortronsylt och keso, säger hon.

–Vi gör bara nyttiga saker, fyller Stina Johansson i.

Projektet Matskolor i Halland startade för nio år sedan. I år har organisationen 4H arrangerat tio matskolor runt om i Halland, tre av dem på Hålabäcksskolan i Kungsbacka. Syftet är att ge barn och unga kunskap om nyttig och bra mat samt motion. Och att det ska ske på ett roligt, aktivt och lärorikt sätt.

– Nästa år firar vi 10-årsjubileum, säger Elisabet Johansson, verksamhetsledare på 4H Halland.

Under veckan har barnen fått lära sig köks- och hygienregler, att inte diska under rinnande vatten och att tvätta händerna. De har lagat mat ute och besökt en bondgård. Recepten, som ska vara nyttiga, är framtagna av en matkonsult som lagt stor vikt på att äta efter säsong, med en minimering av matsvinnet.

Till sin hjälp har Elisabet Johansson fyra ungdomar handleder barnen.

– De har genomgått en introduktionsutbildning inom ledarskap och livsmedelshygien. De har också fått testa recepten som lagats under veckan.

Innan lunchen, vid GP:s besök, var matkonsulten Martina Jönsson från Hushållningssällskapet Halland på plats och gjorde några matexperiment. Bland annat hade hon olika smakstationer där barnen fick använda alla sina sinnen, lukt, smak, syn och hörsel för att avgöra vad de serverades.

ANNONS

– Jag vill att barnen lär sig att lita på sina sinnen och inte vara snabba att titta på datum innan maten slängs. Vuxna är svårare att ändra på, så vi börjar med barnen, säger Martina Jönsson som gett ut en bok för att få barn att våga experimentera med mat.

ANNONS