Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Unga kockar fixar mellanmål

I köket på Eriksgårdens förskola i Bollebygd bjuder kocken Dorotea Bollgård in förskolebarnen en gång i veckan för att fixa mellanmålet till sina kompisar.

– Syftet är att de ska få se köket och få en annan bild av hur det är härinne. De tycker att det är kul och spännande, säger Dorotea Bollgård, kock och köksansvarig för köket på Eriksgårdens förskola.

I köket, som är kravmärkt, gör Dorotea och hennes kollegor frukost, lunch och mellanmål till 120 förskolebarn och 20 pedagoger varje skoldag. Och på onsdagar bjuder hon sedan två år in två av barnen att hjälpa till att förbereda mellanmålet till resten av barnen. Den här gången är det Caroline Åkessons och Stella Daltegens tur.

Klockan halv två kommer tjejerna. Båda är fem år och går sista året på förskolan innan de till hösten ska börja i förskoleklass. Caroline berättar att hon tagit hål i öronen och visar upp en hästsko i ena örat och en blomma i det andra. 

Dorotea klär på dem vit kockjacka och kockmössa.
– Vi sätter den lite då sned så som franska kockar har, säger Dorotea.

Stella och Caroline får börja med att tvätta händerna ordentligt. Sedan får de en rundtur i köket och får titta in i frysar, kylskåp och skafferier.
– Vad har vi här inne? frågar Dorotea hon visar upp kylskåpet.

– Här är mjölken och smöret, säger Stella och ser sig noga omkring där inne.

Turen går vidare in i den stora frysen. Dorotea berättar att det är 22 minusgrader där inne och tjejerna går in och känner efter. Rundvandringen fortsätter och Dorotea stannar till vid ugnen i vilken hon har en pulled pork som ska bli lunch nästa dag. Hon öppnar ugnsluckan.
– Känner ni att det luktar tacos, frågar hon.
– Nä, säger tjejerna i kör.

Vid en bänk inne i köket har Dorotea förberett med skärbräda och bananer. Varken Stella eller Caroline har använt någon kniv innan så Dorotea hjälper dem när de ska använda den stora och vassa kniven. Tjejerna delar bananerna i fyra lika stora delar som de lägger i skålar. Koncentrationen är hög när de försöker sikta på mitten av bananen och Dorotea gömmer de små fingrarna under sin egen hand.

När de är klara kör de ut mellanmålet på vagnar till matsalen där de ställer ut korgar och skålar på borden.
– De blir så stolta när de är kockar, säger Dorotea Bollgård.

Efteråt ser båda ganska nöjda ut. 

Hur var det?
– Det var svårast att skala bananen, säger Caroline.
– Och så var det kallt i frysen, säger Stella.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.