Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett nytt ungdomsråd röstas fram i Kållered i dag. Kandiderar gör bland andra Saz Rashed, Malin Rentzen, Elin Andreasson, Hanna Appelqvist, Andreas Bengtsson, Angelica Lejon, Björn Andersson, David Elbert, Markus Myllikoski, Nils Wikenfors och Samuel Svensson.

Unga går till val i Kållered

Mer fritidsaktiviteter för unga, tätare busstrafik och en upprustning av Kållereds centrum. Det är några av förändringarna som kandidaterna till Kållereds nya ungdomsråd vill se. Valet, som avgörs i dag, engagerar däremot inte alla väljare.
På väggen vid entrén till Streteredsskolan hänger fotografier och presentationer av ett tjugotal kandidater. Elva av dem har samlats när GP anländer.
- Man borde hitta på nåt för ungdomarna att göra på helger och kvällar. Förut fanns det en bowlinghall, men nu finns det ingenting, säger Angelica Lejon i 9d.
- Det är helt dött i Kållered. Något måste ändras, konstaterar David Elbert i 7a.
Eleverna har valt att ställa upp själva, viljan att förändra samhället är drivkraften. Julia Strege, en av väljarna, har ännu inte bestämt sig.
- Det blir någon som verkligen vill det. För det måste bli en grupp nu som tar hand om det här. Jag kommer att rösta på någon som håller i gång Kållered, så att de unga har något att göra, säger hon.
Tolv ledamöter ska röstas fram av skolans elever. "Kållerådet", som det ska heta, blir där emot inget vanligt elevråd, utan ett lokalt ungdomsråd med syfte att påverka tätorten Kållered och dess omgivning.
Initiativet till kållerådet tog kultur- och fritidsförvaltningen tillsammans med skolan. Bakgrunden var att endast en bråkdel av eleverna känner sig delaktiga i den demokratiska processen.
I en enkät, som elever i åttan och tvåan på gymnasiet i Mölndals stad svarade på förra året, sade bara 15 procent att de försöker påverka samhället i olika frågor. Orsaken var bland annat bristande kunskap och engagemang.
Anna Larsson från fritidsgården i Kållered och den förra kamratstödjaren Caroline Persson har anställts på 25 procent för att sköta valet.
- Det är viktigt att eleverna inte bara klagar på att inget händer. När rådet har dragits igång kan de komma med konkreta förslag. Det handlar om vad som är rättvist, säger Caroline Persson.
Streteredsskolans rektor, Björn Blomgren, tror att rådet kommer att ha makt att påverka.
- Ja, det kommer det att ha. Vi vill skapa något så att ungdomarna får inflytande, att de kommer in i processen, säger han.
Men bland de röstberättigade råder det delade meningar. En grupp elever, som sitter på bänkarna vid ingången, tycker att de som ansvarar för valet har bestämt för mycket.
- Jag kommer absolut inte att rösta. Jag vet i alla fall 20 stycken som inte ska göra det, säger en av eleverna.