Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johan Falklind och Andreas Mortensen är klara med sin kortfilm Den gula jackan. Bild: Sanna Alevång

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Unga filmare redo inför premiären

Johan Falklind och Andreas Mortensen startade sitt filmprojekt för två år sedan. Nu är de i mål med kortfilmen Den gula jackan som snart ska premiärvisas.

När GP träffade de unga filmskaparna hösten 2017 hade de redan spelat in en hel del av filmen, som till stor del utspelar sig i Lerum. Efter ytterligare många timmars hårt arbete är de nu helt klara med sin 29 minuter långa kortfilm.
– Vi är absolut nöjda. Det här har varit världens bästa filmskola att göra ett så här stort projekt, säger Johan Falklind, uppväxt i Lerum.
I mitten av handlingen står huvudpersonen Tova som digitaliserar gamla videoband. Hon blir besatt av den yngre kvinnan Agnes som är med på en av filmerna. Men när verkligheten för Agnes inte blir som Tova tänkt sig börjar hon klippa om för att få ett lyckligt slut. Enligt Johan Falklind finns tydliga paralleller till sociala medier och tankar om att andra lever i en perfekt tillvaro.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han berättar att den största utmaningen under arbetet har varit att lyckas trots en snäv budget. Förutom pengar ur egen ficka har de fått ekonomiskt stöd från bland annat Göteborgs stad, föreningen KulturUngdom och Filmcloud, ett samarbete inom Västra Götalandsregionen. Dessutom har skådespelare och andra i teamet arbetat mycket ideellt.
– Det roligaste med hela projektet har varit att så många ställt upp och hjälpt till. När man inte har så mycket pengar blir det lite ovisst hela tiden, men vi har jobbat med personer vi kan lita på.

24 januari är det dags för premiärvisning på Biograf Vågen i Lerum. Första visningen för allmänheten blir på KulturUngdoms filmdag 2 februari, i samband med Göteborgs filmfestival.
Förhoppningen är att Den gula jackan sedan ska visas på fler filmfestivaler framöver. Johan Falklind och Andreas Mortensen har tidigare prisats för sin tidigare film Se som de gjorde direkt efter studenten för några år sedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.