Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Ung man mördades med knivhugg i bröstet

Den 18-årige killen och hans vänner stängde in sig i en trappuppgång. Men trion som var ute efter dem hittade dem, tvingade sig in i trapphuset och gick till våldsam attack. 18-åringen "förblödde ensam i kyla och mörker" och hans vänner skadades svårt.
Nu har hovrätten dömt trion till fängelse på livstid.

På kvällen den 22 mars förra året mördades en ung man och hans två kompisar utsattes för mordförsök i området Hässleholmen i Borås.

En 26-åring dömdes till fängelse på livstid för dådet och hans två, några år yngre vänner, dömdes till fängelse i tolv år för mordförsök.

I domen skrev rätten om hur den beväpnade trion, med de dömda männen, patrullerade i området i jakt på offren. Offren hade tagit skydd inne i ett trapphus med en låst ytterdörr som gärningsmännen fick dem att öppna genom att rikta en pistol mot dem.

– ”Är det här ni gömmer er era råttor”, ska den 26-årige mannen ha sagt enligt ett av offren.

LÄS MER: Livstidsstraff i Sverige – minst tolv år

"Förblödde ensam i kyla och mörker"

Sedan startade attacken. Den 18-årige killen fick ett dödande knivhugg i bröstet och flydde för sitt liv från trapphuset för att sedan, enligt tingsrätten: "så sakteliga förblödde ensam i kyla och mörker". En av hans vänner försökte fly efter men stoppades av angriparna.

De ska ha misshandlat honom med sparkar, slag och nio knivhugg för att sedan "lämnats döende utanför trapphuset", som tingsrätten skrev i domen. Därefter riktade gärningsmännen in sig på en tredje man. Han fick bland annat tre knivhugg.

– "Du ska dö din horunge" och "det ska vara din sista dag", har ett offer berättat att angriparna skrek.

Sedan flydde gärningsmännen från platsen.

Trion nekar till brott. Två av dem har dock medgett att de var på brottsplatsen.

LÄS MER: Trio åtalas för dödsattacken: "Du ska dö"

LÄS MER: 18-åring knivmördad - det bröt tystnadskulturen

Dom i hovrätten

I tingsrätten blev det som sagt fällande domar. Nu har hovrättens dom kommit. De skärper straffen för två av dem och dömer samtliga till fängelse på livstid.

Liksom i tingsrätten döms alla tre för de två mordförsöken och endast en av dem döms för mord.

Men till skillnad från tingsrätten dömer hovrätten de andra två för medhjälp till mordet. "Hovrätten anser att det är bevisat att de också har varit beväpnade med knivar och att deras agerande bland annat har stärkt gärningsmannens fysiska övertag. Det betyder att de har haft inflytande över händelseutvecklingen och inte bara passivt befunnit sig på platsen för mordet", står det i ett pressmeddelande.

I domen skriver rätten att de två som döms för medhjälp hade möjlighet att avbryta angreppet men i stället valde de att delta i den omedelbara efterföljande attacken på mordoffrets två vänner.

I och med att trion beväpnat sig med vapen och knivar anser rätten dessutom att de måste ha insett att det fanns en mycket hög sannolikhet för dödligt våld.

Hovrätten konstaterar att våldet i det låsta trapphuset inte föregicks av någon provokation och att målsägandena inte haft någon möjlighet att komma undan eller försvara sig.

LÄS MER: 18-åring dödad med kniv i trapphus – en döms till livstid

LÄS MER: Efter livstidsdomen – vänder sig till kändisadvokaten

Motivet

Den dömda trion är kända kriminella.

– De misstänkta tillhör en kriminell konstellation som driver sin verksamhet i den stadsdel där angreppen skedde, sa kommissarie Göran Arvidsson när åtalet lämnades in.

I tingsrättsdomen diskuterades vad motivet till gärningen kan ha varit.

De skrev bland annat att 26-åringen, när han såg de utvalda offren, "hade bestämt sig för att konfrontera dem gällande deras lojalitet och att han aldrig tänkt acceptera något annat än att själv dominera dem och området de befann sig i". Rätten skrev att de var övertygade om att han "varit beredd att oskadliggöra målsägandena hellre än att tåla någon rivalitet från dem" samt att hans agerande "präglats av snabbhet och målmedvetenhet".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.