Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ung man döms för omfattande barnsexhärva

Mannen i 25-årsåldern åtalades i höstas för att ha utsatt 63 flickor i åldrarna 10 till 16 år för omkring 150 sexualbrott.
Under onsdagen meddelade Borås tingsrätt sin dom.
Mannen döms till sex års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Härvan, som enligt kammaråklagare Andreas Ekengren är en av de största av sitt slag i Sverige när det gäller sexbrott mot barn, börjades nystas upp i december 2017.

Då slog polisen till mot mannens lägenhet efter att ett flertal polisanmälningar hade gjorts mot honom. Vid husrannsakan beslagtog polisen bland annat datorer och mobiltelefoner som innehöll chattkonversationer och bilder från bland annat Snapchat. I materialet framkommer det att han har kontaktat unga flickor genom att ha utgett sig för att vara en ung kille.

Efter en husrannsakan greps och häktades senare mannen misstänkt för en omfattande brottslighet mot barn under åren 2015 till 2017.

– En del av brotten betraktas som grova. De handlar dels om de fall där mannen fått flickorna att posera på bild och film, dels där han hotat med att sprida bilderna om de inte gjort som han önskat, berättade Andreas Ekengren.

Döms för bland annat våldtäkt mot barn

Efter att en utredningsgrupp på flera personer vid polisen och åklagarmyndigheten arbetat med fallet presenterade presenterade Andreas Ekegren nio månader senare utredningen. Den utpekade mannen åtalades då för omkring 150 brott mot 63 flickor i åldrarna 10-16 år.

Mannen nekade till alla anklagelser och uppgav dels att han inte mindes händelserna och hävdade även att någon annan kan ha använt hans telefoner och datorer.

Under onsdagen meddelade Borås Tingsrätt sin dom i målet.

Mannen döms till sex års fängelse efter att tingsrätten anser att han gjort sig skyldig till bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn, grovt barnpornografibrott och sexuellt ofredande. Totalt döms mannen för brott mot 62 av de 63 flickorna. Gällande flickan som mannen inte döms för att ha begått brott mot så är hon 16 år, och i det fallet anses inte brott vara styrkt.

Mannen ska också betala omfattande belopp i skadestånd till de utsatta.

Den dömde mannen var redan innan gripandet i december 2017 känd för polisen efter att ha dömts för liknande brottslighet. Vid de tidigare domarna har påföljden blivit skyddstillsyn i tre av fallen och sluten ungdomsvård i ett fall.

"Många har mått väldigt dåligt"

När åtalet väcktes berättade åklagaren att utredningen varit krävande för de drabbade flickorna.

– Det är en av de mest omfattande utredningarna i landet när det gäller sexbrott mot barn. Utredningen har varit krävande på flera plan med många förhör där det förstås varit extra viktigt att agera varsamt. Flera av flickorna har mått väldigt dåligt av det som de varit med om, säger Andreas Ekengren till GP.

Tingsrätten beslutade i samband med att rättegången avslutades att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det rättspsykiatriska utlåtandet visade att mannen inte begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och att han vid tiden för undersökningen inte har en allvarlig psykisk störning, vilket betyder att han kan dömas till fängelse och inte rättspsykiatrisk vård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.