Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ung kvinna förlorade äggstock-läkare anmäls

En kvinna i Mölnlycke har anmält två läkare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hennes 21-åriga dotter förlorade helt i onödan ena äggstocken, anser hon.
Det var förra sommaren som den 21-åriga kvinnan en morgon fick akuta buksmärtor. Hon uppsökte först Mölndals sjukhus som genast skickade henne vidare till Sahlgrenskas akut. Trots att hon berättade om tidigare besvär med en cysta som opererats bort från ena äggstocken fick hon ingen gynekologisk undersökning.
- Läkaren ansåg inte att smärtorna kunde ha gynekologiska orsaker, berättar flickans mamma, som på dotterns begäran gör en anmälan till HSAN.
- Min dotter orkar inte göra det själv. Hon bara gråter när hon tänker på det som hände och lider psykiskt.

Efter många timmars kraftiga smärtor skickades hon utan diagnos vidare till Östra sjukhuset för vidare undersökningar. Så småningom undersöktes hon även av en gynekolog/förlossningsläkare som dock inte kunde hitta orsaken till smärtorna.
- Hon fick så mycket smärtstillande att hon till slut inte kunde prata rent, berättar mamman.

Efter att utan framgång ha tillbringat natten på Östra sjukhuset skickades flickan nästa morgon tillbaka till Sahlgrenska, den här gången till gynakuten.
- De ställde ett par snabba frågor och förstod genast vad det var, berättar mamman.
Dottern opererades genast, men äggstocken gick inte att rädda. Cystan hade vridit om äggstocken och strypt den.
- Hade man tidigare kunnat hitta orsaken till min dotters smärtor hade äggstocken kunnat räddas, säger mamman. Det visar internutredningen.

Mamman vänder sig i sin anmälan mot att det tog över 24 timmar från första läkarkontakten till operation, och framförallt att man inte tog hänsyn till dotterns tidigare besvär med cystor. Hon vänder sig också mot ett kränkande bemötande där en sjuksköterska ska ha frågat dottern "vad ska du ha droger till", när dottern gråtande av smärta, bad att få smärtstillande.

- I internutredningen står det nu att man ska ändra rutinerna när unga kvinnor kommer in akut med buksmärtor. Det är bra, även om det inte hjälper min dotter, säger mamman som själv är väldigt tagen.
- Vi; min dotter, min man och jag, är alla väldigt ledsna.
Nu får den 21-åriga kvinnan medicinering som skonar den kvarvarande äggstocken, som bara fungerar till 75 procent.
- Hennes chanser att få barn har minskat kraftigt, säger mamman och berättar att läkarna uppmanat dottern att inte vänta för länge om hon vill ha barn.