Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Ulricehamnsmordet: 300 personer topsade – men ännu ingen träff

Polisen tror att de säkrat spår efter den som dödade kvinnan i 60-årsåldern i ett motionsområde i Ulricehamn. I jakt på mördaren skickades det ut ett sms till personer som de ville förhöra och dna-topsa i hopp om att hitta den eller de skyldiga. På fredagen meddelade polisen att man topsat 300 personer – men ännu har de inte fått någon dna-matchning.

Kvinnan skulle på en motionsrunda i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn. När hon inte kom hem som hon hade sagt larmade anhöriga polisen. Under sökandet hittades hon död i anslutning till motionsspåret. Polisen har tidigare gått ut och berättat att deras misstanke är att hon överfölls och mördades längs motionsspåret för att sedan släpas in i skogen.

Mordet inträffade den 24 oktober men ingen misstänkt gärningsman sitter frihetsberövad.

– Vi har ingen ny misstänkt i ärendet, sa Göran Arvidsson, kommissarie vid polisen i Borås, en månad efter mordet.

Han berättade dock att de lyckats få fram en relativt exakt tid då mordet ska ha begåtts.
 

200 sms skickades

Under den tekniska undersökningen vid platsen där kvinnan hittades säkrades dna-spår som man tror är från mördaren eller mördarna. I början av veckan skickade polisen ut ett sms till 200 män som de vill förhöra och dna-testa – för att se om det finns någon matchning. Personerna valdes ut utifrån olika kriterier, däribland ålder och geografi.

– De här männen är inte misstänkta, och att vi har skickat ut sms beror på att vi vill få ordning på det hela och de här personerna kan nu ta kontakt med oss och boka in en tid som passar både dem och oss, förklarade då polisens presstalesman Tommy Nyman.

Flera av männen hörde genast av sig och redan under första dagen kunde polisen topsa omkring 60, enligt Veckans Brott i SVT.

Dna-proven som tas kommer att förstöras så fort polisen säkerställt att det inte matchar med de spår som säkrats i mordutredningen. 

– Vi får bara jämföra de här proven med spår i just det här fallet. Vi får inte använda dem i något annat syfte och man behöver därmed inte vara orolig eller rädd för att bli misstänkt för något annat eventuellt brott, sa Tommy Nyman. 
 

Ingen matchning

På fredagen gick polisutredningsledningen ut och berättade att de topsat cirka 300 personer. Dessa har funnits i en "prioriteringslista". Men topsningen har ännu inte gett ett dna som matchar det spår som polisen har fått fram från brottsplatsen.

Detta innebär att åklagaren har beslutat att fortsätta med nya dna-provunder nästa vecka: "Det innebär att vi utökar vårt sökområde genom en planläggning som gjorts. Det innebär också att vi kommer att kalla nya personer genom att fortsätta skicka ut sms enligt samma modell som förra veckan"´, skriver de.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.