Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevallakvinna ett av offren i attacken

En av dem som dödades i det misstänkta terrorattentatet i Stockholm på fredagen var hemmahörande i Uddevalla kommun. Kvinnans familj bekräftar de tragiska uppgifterna för Bohusläningen. Under söndagskvällen uppgav TT att det andra svenska dödsoffret efter dådet är en flicka i skolåldern. Utöver de svenska medborgarna finns en man från Storbritannien och en kvinna från Belgien bland de döda.

Attentatet tog fyra människors liv. Två var svenska medborgare varav en person var en vuxen kvinna från Uddevalla kommun. Det bekräftar familjen till Bohusläningen på söndagseftermiddagen. I övrigt har familjen avböjt kommentarer. Det andra svenska dödsoffret är enligt TT en flicka i skolåldern.

Skolflicka bland dödsoffren 

I ett internt meddelande som flickans skola skickade ut under helgen, och som TT tagit del av, informerades berörda om att skolan skulle hålla öppet under helgen med präst, kurator och skolledning på plats för att hantera händelsen.

De två andra omkomna var en brittisk medborgare och en belgisk medborgare.

Det var strax före klockan 15 på fredagen som en lastbil körde in på Drottninggatan, som är en gågata, i centrala Stockholm. Där fortsatte chauffören framåt i allt högre fart och mejade ner alla som inte hann undan. Slutligen körde han in i entrén på Åhléns varuhus där det blev stopp.

Förutom de fyra omkomna skadades också 15 personer. På söndagskvällen meddelade Stockholms läns landsting att läget har förbättrats för två av de svårast skadade. Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus efter dådet. Två är fortfarande allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning, sju är lindrigt skadade. 

Den misstänkte chauffören, en 39-årig man från Uzbekistan, har gripits och anhållits på sannolika misstänkt för terrorbrott genom mord. Under dagen meddelade polisen även att ytterligare en person anhållits skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. Enligt advokaten Johan Åkerman, som förordnats som försvarare för den misstänkte personen handlar det om en man. Skäligen misstänkt är den lägre misstankegraden.

Under en presskonferens under söndagen uppgav polisen att "knappt fem" personer frihetsberövats i utredningen efter attentatet. Polisen uppgav då samtidigt att alla de frihetsberövade inte var misstänkta för brott. 

41-årige Chris dog i dådet 

Familjen till den brittiske medborgaren som dog i dådet, 41-årige Chris Bevington, lämnade i samråd med brittiska UD ett kort uttalande om det tragiska dödsfallet under söndagen. Familjen meddelade då samtidigt via UD att medier tilläts publicera hans namn och bild. 

– Vi är förtvivlade över vår talangfulle och omtänksamma sons tragiska död. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän till många, säger pappan John Bevington i ett uttalande till det brittiska utrikesdepartementet som departementet har skickat till GP. 

Bevington arbetade för det världskända företaget Spotify där han nu även sörjs av sina kolleger. 

– Det finns inga ord för hur saknad han kommer att bli och för hur ledsna vi alla är över att ha förlorat honom på det här sättet, skriver företagets grundare Daniel Ek i ett uttalande.

I dådet omkom även en belgisk kvinna i 30-årsåldern som var på semester i Stockholm, uppger den belgiska public service-kanalen RTBF. 

Läs det senaste om utvecklingen efter attacken i Stockholm här.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.