Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Uddevalla tar farväl av Wilma

På fredagen samlades sörjande för att ta farväl av 17-åriga Wilma Andersson i Herrestads kyrka. Nästan 100 personer tog tillvara på tillfället för att hedra henne.
– Fallet har berört mig väldigt mycket och jag deltog även i sökandet efter Wilma. Nu var jag i närheten och kände att jag gärna ville komma för att visa mitt stöd, säger Dennis Brahm, en av personerna på plats.

November 2019 var en högst ovanlig månad i Uddevalla. Vad som började med efterlysningar efter ung flicka i sociala medier växte snart till något i det närmaste ofattbart.

Måndagen den 18 november anlände sökorganisationen FIKK till staden. De skulle leta efter 17-åriga Wilma Andersson. Vid det laget hade familj och vänner redan gjort allt i sin makt för att få tag i flickan.

Sökinsatserna växte och växte. Personer vallfärdade till staden vid Byfjorden. Företag och föreningar bidrog med mat och utrustning. Alla hade ett och samma mål – hitta Wilma.

LÄS MER: Nu krävs det en kropp för att få lugn och ro

Men på fredagen den 29 november kom beskedet som en bomb. Polisen hade gjort ett fynd – Wilma var inte i livet.

LÄS MER: Undersökningens svar – Wilmas pojkvän inte allvarligt sjuk

Allmänhetens farväl

Nu nästan ett år senare fick allmänheten chansen att ta farväl. Redan vid tiotiden hade flera personer samlats inför den första av fyra minnesgudstjänster.

En pianist spelade stillsam musik medan sörjande slog sig ned bland kyrkans gröna sittplatser i trä. Längst fram stod ett stort porträtt på Wilma mellan två lyktor.

– Fallet har berört mig väldigt mycket och jag deltog även i sökandet efter Wilma. Nu var jag i närheten och kände att jag gärna ville komma för att visa mitt stöd, sa Dennis Brahm, en av personerna på plats.

Ett 30-tal personer deltog under den första minnesstunden, som Ingvar Humlén, vikarierande kyrkoherde, välkomnade till.

Han berättade att han har pratat med flera personer nära Wilma.

– Det är några saker som kommer fram: Ett stort hjärta, en människa med vilja i begynnelsen av vuxenlivet. En kreativ estet som hade många tankar och känslor om saker som hon ville göra.

Spelade Uti vår hage

Som avslut spelades Uti vår hage, vilket enligt Ingvar Humlén är en sång som Wilma tyckte mycket om.

När minnesgudstjänsten avslutades fick besökarna gå ut från en sidodörr. Detta för att förhindra onödig kontakt med det 40-tal som väntade utanför kyrkan för att delta i den andra minnesstunden.

För många var minnesstunden påtagligt känslosam. Tårar och tröstande kramar avlöste varandra utanför kyrkan.

Nästa vecka faller hovrättens dom i Wilma-fallet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.