Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Före detta elever vittnar om hur de brutits ned under sin tid på Hällebergsskolan. Bild: Jonas Lindstedt

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Uddevalla kommun agerar efter granskningen

Uddevalla kommun agerar nu efter GP:s granskning av den religiösa Hällebergsskolan.
– Det här är bedrövligt, säger skolpolitikern Cecilia Sandberg (S).

Minst åtta elever har försökt ta sina liv. GP har varit i kontakt med ett 30-tal personer med kopplingar till Hällebergsförsamlingen och Hällebergsskolan. De beskriver en tillvaro av depressioner och ångest efter tiden på skolan. Samtidigt har pengar från skolan slussats rakt in i församlingens verksamhet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: GP GRANSKAR: "Guds utvalda skola – Del 1: "Jag har försökt förtränga allt"

När Cecilia Sandberg (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla kommun, läste reportagen väcktes starka känslor.

– Jag tänkte "stackars barn". Det var min första tanke. Den andra tanken var att det här är bedrövligt. Jag tog naturligtvis kontakt med skolchefen redan i lördags, säger hon.

Möter skolan

Efter samtal med skolchefen och ett möte med de presidieledamöter som med kort varsel kunde träffas på måndagsmorgonen har Uddevalla kommun beslutat att agera.

LÄS MER: GP GRANSKAR: "Guds utvalda skola" – Del 2: "Vi skulle bli tomma kärl som skulle fyllas"

– Kommunen kommer träffa Hällebergsskolan i morgon. Vi har möjlighet att få insyn från kommunens sida. Vi ska också säkerställa att Skolinspektionen är medveten om vad ni tittat på, säger Cecilia Sandberg.

LÄS MER: GP GRANSKAR: "Guds utvalda skola – Del 3: Så pumpas skattemiljoner in i församlingen

Kommunen ska också fråga "hur Hällebergsskolan ser på sin framtid", enligt Cecilia Sandberg.

Vad syftar du på då?

– Jag vet inte om de har fått signaler på om det finns elever som vill byta, eller hur de ser på sin fortsatta existens. Nu pratar du ju med en socialdemokrat, och min principiella uppfattning är att vi inte ska ha religiösa friskolor.

Skolan har ju varit anmäld tidigare, kom det här som en nyhet för dig?

– Ja, det kom som en nyhet. Jag har bett förvaltningen att sammanställa inspektionsrapporterna som gjorts genom åren. Det som ändå framkommit kring skolan har ju varit att det är en tämligen väl fungerande skola. Så det kommer som en obehaglig nyhet att det finns så många vittnesmål kring barn och elevers upplevelser.

Uppmaningen: anmäl

Om det finns föräldrar som vill att deras barn ska byta till en kommunal skola kommer Uddevalla kommun att se till att det finns skolplatser redo. Cecilia Sandberg uppmanar också föräldrar som är oroliga att anmäla till Skolinspektionen.

– Skolinspektionen har mycket lättare att granska när det rör elever som faktiskt går i skolan nu, säger hon.

Magnus Jacobsson (KD), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, vill inte ge sig in i det enskilda fallet, som han menar är ett myndighetsärende.

– Hällebergsskolan ska Skolinspektionen pröva. Vi i kommunen har inte med det att göra på det sättet. För mig som skolpolitiker är det här en myndighetsutövningsfråga. Jag förutsätter att granskningen resulterar i en myndighetsutredning. Däremot är vi givetvis beredda på att ta emot barn om någon vill byta skola, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.