Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Typiskt midsommarväder - på midsommar

Varma strålar varvas med svalare luft och skurar i veckan som kommer. Av midsommar kan vi förvänta oss det typiska, en fin dag med skurar när man minst anar det.

I slutet av veckan har ett ganska omfattande lågtryck rört sig neråt över Sverige och drabbat det mesta av Sverige, utom just Göteborg. I veckan som kommer kan vi dock vänta oss lite kallare luft och regnskurar under dagen. Temperaturen förväntas ligga på 16–17 grader men kan sträcka sig upp mot 18 grader vid kusten och 20 grader en bit in mot landet, enligt Gunilla Grafström, meteorolog på SMHI.

– På söndag är det fortfarande risk för skurar, så det är likartat väder även i morgon. På måndag är det ett regnområde som är på väg in, kanske under förmiddagen men det är svårt att säga nu.

Så småningom förväntas det i alla fall dra in ett regn västerifrån som passerar under tisdagen och följs av skurar.

– Och kanske ändå är lite varmare luft som kommer in, men det är ingen supervärme på gång, säger Gunilla Grafström.

I mitten veckan kan det vara perioder med sol, vi får ett något lite varmare väder, drygt 20 grader på dagarna och flera solchanser, som dock är blandade med skurar. Det osäkra, ombytliga vädret ska hålla i sig och bjuda på en riktigt typisk svensk midsommar.

– Midsommarafton såg tidigare lite högtrycksbetonat ut men nu set det lite kyligare ut. Det blir varmare än förra året, dryga 20 grader kan det ändå vara, men det kommer komma skurar och kan bli ostadigt. Det blir normal svensk sommar med lite skurar.

Förra året bjöd på ynka tio grader på flera ställen i landet men trots regn ska värmen tillåta att man firar utomhus, om man lyckas tajma regnet vill säga.

Resten av midsommarhelgen bjuder på liknande väder och Gunilla Grafström menar att det inte kommer hända någonting nytt på väderfronten.

– Det kan vara perioder när det är sol, det kommer nog inte regna hela tiden och då är det tillräckligt varm för att sola men det är inget högtrycksväder på gång just nu, så långt jag kan se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.