Tvist om fortkörning upp i hovrätten

ANNONS
|

Mannen stoppades förra hösten i Våxtorp i södra Halland sedan han "klockats" av en av polisens laserkameror. Polismannen hävdade att lastbilschauffören kört i 67 kilometer i timmen på den 50-begränsade sträckan.

Chauffören nekade och hänvisade till lastbilens färdskrivare som vid samma tillfälle registrerat en fart av bara 50 kilometer i timmen. Mannen hävdar dessutom bestämt att den polisman som höll i laserkameran förväxlat två bilar och att det i själva verket var en personbil, som körde framför lastbilen, som överträdde fartbegränsningen.

Den dömde lastbilschauffören har också framhållit att det i polismannens protokoll först noterats att hastighetsöverträdaren var en personbil men att uppgiften sedan ändrats till lastbil.

ANNONS

När mannen överklagade tingsrättens dom vägrades han först prövning i hovrätten. Han gick då vidare till Högsta domstolen där han begärde överprövning av hovrättens avvisningsbeslut. Nu har han fått rätt och den omstridda fortkörningen kommer att tas upp vid hovrätten. Överdomstolen har också begärt ett yttrande från riksåklagaren, som på flera punkter ger mannen rätt och konstaterar att det råder så stora oklarheter kring såväl färdskrivaruppgifterna som noteringarna i polisens protokoll att en hovrättsprövning är riktig.

"NN:s uppgifter om sin färdväg, avståndet mellan rondellen och korsningen samt ... utvärdering av färdskrivardiagrambladet får sammantaget anses mycket starkt tala för att NN, enligt färdskrivaren, inte kört fortare än 50 km/tim", skriver riksåklagaren bland annat.

Inför hovrättsförhandlingarna har lastbilschauffören på egen bekostnad låtit Statens provnings- och forskningsinstitut göra en analys av färdskrivarkortet.

ANNONS