Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin till vänster kom till världen strax före brorsan Oscar och blev därmed invånare nummer 40 000.

Tvillingbröder stakar ut framtidsvägen för Alingsås

Det var inte vilka som helst som kom till världen den 16 november 2016. Med bröderna Albin och Oscar Quist passerar nämligen Alingsås kommun 40 000 invånare – en viktig tillväxtgräns enligt kommunledningen.

Ganska omvälvande, men fantastiskt roligt. Så sammanfattar föräldrarna Maria Andersson och Daniel Quist veckorna som gått sedan tvillingarna Albin och Oscar anlände till deras liv. I villan i Klinten lever de fortfarande inne i bebisbubblan med matning var tredje timme. 
– Vi har inte så mycket tid för oss själva längre. Det är inte många minuter varje dag, säger Daniel.

– Ja, man ser fram emot att åka till Ica Maxi och handla så man får lite egentid, säger Maria och fortsätter:
– Men de är väldigt snälla och låter oss sova mellan måltiderna. De är inga kolikbarn och skriker inte särskilt mycket. Det är när de är hungriga som de börjar knorra. Men när de väl fått mat är de nöjda.

För Alingsås kommun har de nya tillskotten kanske inte inneburit en riktigt lika stor förändring. Men invånare 40 000 och 40 001 är ändå en milstolpe i tillväxtarbetet, enligt kommunikationschef Malin Helltén. 
– Genom att titta på andra växande orter ser vi att när man når den här gränsen får man som kommun allt fler förfrågningar om nyetableringar, framförallt inom handeln. Men även andra intressenter lägger märke till staden när man når en typ av självförsörjningsgrad. Alingsås blir mer attraktivt på flera sätt genom vår befolkningstillväxt. 

Redan några veckor innan det var dags att föda fick Maria veta att något av barnen skulle kunna bli först över den magiska gränsen. Men att så blev fallet tänker hon inte på mer än som en kul grej – även om det inte är varje dag kommunfullmäktiges ordförande Lennart Allbro kommer förbi med tårta och blommor. 
– Vi fick också en inbjudan till när Alingsås fyller 400 år 2019. Då skulle vi få en "betydande roll". Men vad det innebär är inte klart än. Vi får väl se vad de hittar på, säger hon.

Så ni räknar med att bo kvar till dess i alla fall?
– Det sa kommunen också – hoppas bara att ni bor kvar då.
– Absolut, vi trivs fantastiskt bra, säger Daniel. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.