Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: TT, Google Maps
Bild: TT, Google Maps

Två västsvenskar uppges mördade av IS

Två västsvenskar uppges ha kidnappats och mördats av IS i Irak. Anledningen: de var shiamuslimer. UD bekräftar att de känner till uppgifterna och att de arbetar med ärendet just nu.

De två männen, en ung man i 20-årsåldern och en i 50-årsåldern, ska ha kidnappats för cirka fem månader sedan i den irakiska staden Kirkuk, där den äldre enligt uppgifter till GP startat en verksamhet. Sedan dess har familj och vänner svävat i ovisshet, men på onsdagen släpptes en video där maskerade IS-medlemmar avrättar de båda männen. På fredagen nådde filmen fram till familjen.

Även GT har tidigare rapporterat om detta.

– Det är hemskt, det här är helt oskyldiga personer som blivit kidnappade och avrättade. Det är första gången det händer svenska medborgare, säger en vän till den yngre mannen.

I videon säger IS-medlemmarna att de två shiamuslimerna avrättas för att ha "övergett Kirkuk och andra städer", dessutom anklagas de för att vara medlemmar av en shiamuslimsk milis.

– Det är skitsnack. De har fångat den enklaste shiamuslimen. Alla vet att de inte är med i någon milis, säger vännen.

UD arbetar med ärendet

Utrikesdepartementet bekräftar för GP att de känner till uppgifterna.

– Ja, vi känner till de här uppgifterna och vi står i dialog med de berörda myndigheterna, bland annat polisen, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst.

Kan du bekräfta att uppgifterna stämmer?

– Nej, det kan vi fortfarande inte göra, säger Lina Eidmark.

Vakthavande befäl hos polisen i Västra Götaland har inte någon information om händelsen.

– Jag känner inte till att det är något som vi jobbar med, säger Johan Ljung.

Säpo: Inte vårat ärende

Säpo har informerats om uppgifterna men är inte inkopplade i fallet.

– Det är i första hand inget ärende för oss och jag har svårt att uttala mig kring om det kommer att bli ett ärende för Säpo, men i nuläget är vi inte inkopplade, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Experten: En officiell video

Enligt Michael Krona, som forskar kring IS propaganda vid Malmö universitet, är det här första gången svenska medborgare är med i den här typen av regisserade avrättningsfilmer. Han menar att det är tydligt att det rör sig om en officiell IS-video.

– Dels har den publicerats först i IS officiella Telegram-kanaler (en krypterad meddelandetjänst. Reds. anm.) och det skulle de aldrig göra om det inte är en officiell video. Dessutom har den en viss typ av logotyp och ett bildspråk som gör att man kan verifiera det, säger Michael Krona.

Filmen följer ett bekant narrativ. Den är 25 minuter lång, och den avslutande avrättningen föregås av ett långt rättfärdigande av avrättningen.

– Det handlar om ett svek mot den sanna tron och IS organisation. Det är ett sådant rättfärdigande som finns här. Det är inget specifikt mot Sverige, utan de råkar bara vara svenska medborgare, säger Michael Krona.

Vad vill man uppnå med en sådan här film?

– Förr handlade det om att sätta skräck i deras fiender, men nu vet alla vad IS gör. Med den här typen av filmer handlar det numera mest om att visa upp någon form av styrka. Att man står upp för det som i deras värld är den sanna tron. Det är det centrala i deras propagandaberättelse. Ofta är det en hämnd mot de som stridit mot IS och förstört deras kalifat.

"Nu får man plötsligt se någon man känner"

De båda männen uppges vara medlemmar i en shiamuslimsk församling i Västsverige, och nu sörjs de av många.

– Deras familjer och hela församlingen är förkrossade. Man har sett IS-videor tidigare, men nu får man plötsligt se någon man känner i videon. Det gör ont, säger vännen.

GP har varit i kontakt med en man som är verksam i församlingen och som kände de båda männen.

– Det är väldigt sorgligt för alla. Men det här måste man uppmärksamma, för de blev mördade för sin religiösa tillhörighet, säger han.

Han har själv sett videon och säger att han är säker på att det är de båda männen som visas.

– Jag är 100 procent, det var därför jag var tvungen att titta på videon, det var viktigt att se om det var dem.

Han berättar att han kände den äldre av männen sedan många år tillbaka.

– Han var en mycket lugn och fredlig man, han var omtyckt av alla. Jag känner hans syskon och hans mamma, hon är väldigt chockad. Det är jättesvårt för dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.